Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,87 Ft
Euró
380,91 Ft
Font
443,82 Ft
Bitcoin
43,942 $

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság beperelte az Amazont

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) bepereli az Amazont, s azzal vádolja a vállalatot, hogy jogellenesen fenntartja monopolhelyzetét.

Fotó: Unsplash/Christian Wiediger
Észak-Amerika

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) és 17 állami főügyész kedden pert indított az Amazon ellen, azzal vádolva a céget, hogy jogellenesen fenntartja monopolhatalmát „az árak felhajtása, a minőség romlása és az innováció elfojtása érdekében a fogyasztók és a vállalkozások számára”.

Az FTC hivatalos közleményében azt írja, a techóriás állítólag illegális üzleti taktikákat vetett be, hogy „megakadályozza a riválisokat és az eladókat az árak csökkentésében, rontja a minőséget a vásárlók számára, túlszámlázza az eladókat, megfojtja az innovációt, és megakadályozza, hogy a riválisok tisztességesen versenyezzenek az Amazonnal”. Soron kívül Kiderült, hány buszvezető sztrájkolt vasárnap a Volánbusznál

Az FTC ugyanakkor hangsúlyozta, az Amazon puszta mérete nem jelent törvénysértést, az ügynökség által felfedezett probléma középpontjában inkább egy sor „messzemenő rendszer” áll, amelyek évente több százmilliárd dolláros forgalmat generálnak a vállalatnak és vásárlók százmillióit érintik.

Nem kellett sok, hogy az Amazon is reagáljon, s egy frissen kiadott közleményében visszautasította a vádakat, mondván, a szóban forgó gyakorlatok „inkább az innovációt segítik, mintsem elfojtják”:

„A mai kereset világossá teszi, hogy az FTC fókusza radikálisan eltért a fogyasztók és a verseny védelmére irányuló küldetésétől. Az FTC által kifogásolt gyakorlatok segítettek a verseny és az innováció ösztönzésében a kiskereskedelmi iparágban, és nagyobb választékot, alacsonyabb árakat és gyorsabb szállítási sebességet eredményeztek az Amazon vásárlói számára, valamint nagyobb lehetőséget az Amazon áruházában értékesítő számos vállalkozás számára.”

A jövő hét első felében esős időnk lesz, majd visszatérnek az éjszakai fagyok

Noha napsütésre van kilátás a jövő hét második felében, az éjszakai fagyok miatt didergősen indulnak majd a reggelek.

Egymásba botlott Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij (Videó)

Az új argentin elnök, Javier Milei beiktatásán jelen volt Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij, az egymással nem túl jó kapcsolatot ápoló miniszterelnök találkozásáról videó is készült.

Megállapodott az EU a mesterséges intelligencia szabályozásáról

A cél az, hogy korlátokat szabjanak a generatív AI platformok korlátlan fejlődésének, és megakadályozzák a technológiával való visszaélést anélkül, hogy veszélyeztetnék az ágazat innovációit.