Állami és magánhadseregek is háborús bűnöket követhettek el Mozambikban az Amnesty szerint

Ételosztásra váró emberek az Eloise ciklon okozta hirtelen áradások miatt otthonukat elhagyni kényszerült emberek számára létesített táborban a mozambiki Ticában 2021. január 25-én. Az Eloise ciklon óránként 160 kilométeres széllökésekkel és heves zivatarokkal két nappal korábban érte el Afrika keleti partjait. Mozambikban legalább kilencen vesztették életüket az ítéletidőben. Sokan csak mérföldeket úszva tudtak megmenekülni az áradatból. MTI/EPA-LUSA/Andre Catueria
not image

Kolláth Benjámin

2021.március.4 - 00:48

Cabo Delgado tartományban több száz áldozata is lehet a felkelők, az állam és egy magáncég zsoldosai közötti harcoknak, jelezte a jogvédő szervezet.

Felkelők, a hadsereg, és a kormányerők mellett álló magánhadsereg mészároltak le több száz civilt válogatás nélkül a Mozambik északkeleti részén kitört harcokban. Az Al Jazeera beszámolója szerint földgázban gazdag Cabo Delgado tartományban legalább 2600-an haltak meg a 2017-ben kirobbant felkelésekben egy fegyveres összetűzéseket figyelő civil szervezet szerint, ezek fele civil. 500000 ember vesztette el otthonát.

Az Amnesty helyi vezetője, Deprose Muchena szerint a helyieket „közrefogta a mozambiki hadsereg, a mellettük harcoló magánhadsereg és az al-Shabab nevű ellenzéki csoport és egyikük sem tartja be a háborús szabályzatokat. Mindhárman követtek el háborús bűnöket, melyek civilek százainak a halálát okozták.

A kormány nem kommentálta első körben a közleményt, de korábban tagadták, hogy katonáik bármilyen bűntettet követtek el. Az Amnesty az elemzését több, Cabo Delgadóból származó menekülttel készített interjú, illetve videók és képek, köztük műholdképek alapján készítette.

Állításuk szerint a kormány egy dél-afrikai magánhadsereg, a Dyck Advisory Group szolgáltatását vette igénybe, miután csatákat vesztettek, hogy visszaszerezzék a területes irányítását. A zsoldosok helikopterekről lőttek civilekre és kézigránátokat dobtak tömegek közé.

A DAG alapítója, Lionel Dyck erre a Reutersnek reagálva jelezte, külsős ügyvédekkel vizsgáltatják meg alkalmazottaik mozambiki tevékenységét, de azt nem volt hajlandó elárulni, mi a feladatuk az országban.

Az Amnesty többek között egy kórház elleni támadást, több ártatlan módszeres kivégzését, nemi erőszakot, holttestek megbecstelenítését tulajdonít be a kormányerőknek, de azt is kiemelték, hogy „rutínszerűen ölnek meg civileket, akiknek házait aztán kifosztják és felgyújtják.” A felkelők esetében arról írt közleményében az Amnesty, hogy civilek beszámolói szerint többeket lefejeztek, vagy élve daraboltak fel.

Yusuf Adam, a maputói egyetem nyugdíjas történészprofesszora – aki nemrég meglátogatott egy menekülttábort, ahol a harcok által otthonról elüldözöttek laknak -, szerint el kell kötelezniük magukat amellett, hogy minden áldozatnak igazságot szolgáltassanak:

„A menekültek azt mondják, rabszolgaként kell élniük, mivel elhagyták a földjeiket, a házaikat, a mecsetjeiket, a temetőiket és most azoktól függ a sorsuk, akiknek a földjén letelepedtek.”