Dollár
395,13 Ft
Euró
417,90 Ft
Font
484,78 Ft
Bitcoin
17,190 $

Jelentősen drágulhatnak az alapszámlák

TÉMÁK:
#Pénzügy
Twenty20
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Mivel a bankoknál kötelezően bevezetett alapszintű fizetési számla vezetési díját a minimálbérhez kötötték, ezért az emelkedésével drágulhatnak a banki költségek.

Az alapszintű fizetési számlát 2016-ban vezették be a bankok, havi díját a jogalkotók a minimálbér 1,5 százalékában maximálták. Akkoriban a következő évre ígérték, hogy lesz egy teljesen díjmentes, szociálisnak nevezett számlatípus is, de ez a bizonyos következő év azóta sem jött el – írta azénpénzem.hu portál.

Soron kívül Korlátlan internettel lepi meg ügyfeleit a Telekom

Az alapszámla azonban az elmúlt években is töretlenül drágult, és minimálbér idei emelése nyomán tovább drágulhat. Az alapszámla-vezetés havi díja legfeljebb az előző évi bruttó minimálbér 1,5 százaléka lehet, így a béremelést csúsztatottan követi a számla drágulása. Szerencsére (ahogy a bevezetés időpontjában is volt) nem minden bank használja ki maradéktalanul a drágítás lehetséges mértékét.

Az emelt díjak hatályba léptetésének időpontját is eltérően határozzák meg a bankok – példának okáért az OTP a mezőnyben igen kedvezőnek számító díját tavaly március elsejétől alkalmazza (idei emelést még nem jeleztek). A Raiffeisen 2022. március elsejétől növeli havonta 2511 forintra. Ugyanennyit a K&H már január elsejétől felszámít.