Dollár
428,97 Ft
Euró
420,81 Ft
Font
478,31 Ft
Bitcoin
19,483 $

Aggasztó figyelmeztetést adott ki a WHO

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp fõigazgatója (b2) sajtótájékoztatót tart a koronavírus terjedésérõl a szervezet genfi székházában 2020. január 30-án, amikor százhetvenre nõtt a tüdõgyulladást okozó új koronavírus áldozatainak száma Kínában. A WHO vészhelyzeti bizottsága nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította a vírus által Kínában okozott tüdõgyulladás-járványt. MTI/EPA/Keystone
not image

Nagy Noel

2021. április 28. - 20:57

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetést adott ki, hogy globális oltási programokra lesz szükség annak érdekében, hogy ne törjön ki járvány minden olyan betegségből, ami nem a koronavírus és vakcinával megelőzhető.

A koronavírus-járvány világszerte súlyos zavarokat okozott az immunizációs programokban, a WHO adatai szerint 50 országban legalább 60 ilyen programot függesztettek fel – idézte az Euronews. Ez pedig 228 millió embert – főleg gyermeket – tesz ki olyan, vakcinával megelőzhető betegségeknek, mint a kanyaró, sárgaláz vagy járványos gyermekbénulás.

Soron kívül Sáfrány Emese forró dekoltázsától mindenről megfeledkezel

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója a szervezet legutóbbi sajtótájékoztatóján beszélt többek között erről, és mint mondta, ugyan a mostani járványnak is a vakcina megoldása, de:

„Ha el akarjuk kerülni, hogy kitörjenek különböző járványok, mint a kanyaró, a sárgaláz vagy a torokgyík, akkor biztosítanunk kell, hogy a rutinszerű oltási szolgáltatások a világ minden országában védettek maradjanak”

Már a járvány előtt is problémát okozott a nem megfelelő immunizálás, amely évente legalább 20 millió gyermeket érintett. Habár az idei számok javultak, 2021 első negyedévében még így is az ország harmadában gondok voltak a különféle programokkal.

Nem véletlenül indította be korábban az UNICEF, a Gavi és a WHO közösen az eddigi egyik legnagyobb immunizáció programot, melynek keretében 2030-ig legalább 50 millió ember életét mentenék meg. Főként a szegényebb országok számára biztosítanának ezáltal vakcinákat a megelőzhető betegségekre.

A koronavírus-járványra vonatkozóan is tájékoztatást adott Dr. Tedros, elmondása szerint immáron a kilencedik hete emelkedik a fertőzöttek, hatodik hete pedig a halálos áldozatok száma. Mint fogalmazott, csak az elmúlt héten annyi fertőzött volt, mint a járvány első öt hónapjában.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.