Tíz aknamentesítőt mészároltak le egy támadás során

Az afgán biztonsági alakulatok tagjai begyûjtik a háborúból megmaradt aknákat és lõszereket, mielõtt felrobbantják õket az afganisztáni Heráttól északkeletre 2021. április 27-én. A Herát körüli terület több mint 80 százalékát már sikerült megtisztítani a rejtett robbanószerkezetektõl. MTI/EPA/Dzsalil Rezaji
not image

Nagy Noel

2021.június.9 - 11:00

Maszkos fegyveresek nyitottak tüzet a HALO nevű aknamentesítő szervezet munkásaira Afganisztán északi részén, akik közül legalább tízen életüket vesztették.

A belügyminisztérium szerdán megerősítette, hogy a támadás mögött az országból egyre nagyobb területet visszaszerző Talibán terrorszervezet áll – írja az AFP. A minisztérium szerint a tálibok beléptek a szervezet egyik központjába és válogatás nélkül tüzet nyitottak.

A szervezet a francia hírügynökségnek megerősítette a halálesetek, valamint hozzátették, hogy a maszkos fegyveresek legalább 16 embert meg is sebesítettek. A tálibok szóvivője, Zabibullah Mudzsáhid azonban tagadta, hogy közük lett volna támadáshoz:

„Elítéljük a védtelenek emberek elleni támadásokat és brutalitásként tekintünk rájuk. Normális kapcsolatot ápolunk az NGO-kkal, a mi embereink nem követnének el ilyen brutális támadásokat”

fogalmazott.

A hírügynökség beszámolója szerint a támadás helyi idő szerint kedd este történt, amikor az aknamentesítők egy szokásos munkanap után pihentek. Az érintett munkások egy Kabultól 260 kilométerre lévő aknamezőt takarítottak ezen a napon.

Az eset Baghlan tartományban történt, amely még afgán viszonylatokban is kiemelten erőszakossá vált az elmúlt hónapok során a tálibok és a kormányerők folyamatos összecsapásai, valamint a különböző terrorcselekmények miatt.

A konfliktustól egyébként sem idegen Afganisztánban az elmúlt hónapok során teljesen elszabadult az erőszak, miután bejelentették a nyugati szövetséges haderők, az Egyesült Államokkal az élen, hogy 20 év háborúzás után kivonulnak az országból.

Ez azonban valamennyi hadi és külpolitikai szakértő szerint hibás lépés volt, mivel jóformán semmi feltétele nincs meg annak, hogy a központi kormány konszolidálni tudja a hatalmát és fel tudjon lépni a tálibokkal szemben, mely egyre erősebbé válik az országban.