A United Airlines több repülőgépét is földön tartja a szétszakadt hajtómű miatt

not image

A T-800-as

2021. február 22. - 07:29

A United Airlines úgy döntött, hogy azokat a repülőgépeiket egyelőre nem engedi felszállni, amik ugyanazzal a hajtóművel vannak ellátva, mint amivel nemrég súlyos probléma adódott.

Mint ismeretes, Denver elővárosára repülőgépdarabok zuhantak szombat délután. Az amerikai légitársaság utasszállítójának meghibásodott hajtóműve a felszállást követően robbant fel, ami miatt alkatrészek zuhantak a lakóterületekre.

Az FAA szövetségi légiközlekedési hatóság azonnali vizsgálatot rendelt el, mert ez egy súlyos probléma, ami adott esetben életekbe is kerülhet. A United Airlines vasárnap jelentette be, hogy elővigyázatosságból nem engedi felszállni azokat a gépeket, melyek Pratt & Whitney 4000 sorozatú hajtóművel működnek.

Egy 52 gépből álló flottáról beszélünk, melyből 24 tartozik ezen Boeing 777-esek közé, addig a többi 28 raktárban marad. A United hangsúlyozta, hogy ez egy önkéntes és ideiglenes lépés a részükről, ami csak kis számú ügyfelet zavarhat meg a közlekedésben.

A vizsgálatok már zajlanak a háttérben és úgy tűnik, hogy biztonsági módosításokra van szükség, hogy több ilyen eset ne fordulhasson elő. Az első vizsgálatok azt mutatták, hogy két ventilátorlapát is eltört az incidensben, illetve a megmaradt lapátok szintén megsérültek.

Egyelőre ezek csak az előzetes vizsgálatok eredményei, tehát nem tekinthetőek véglegesnek. A legfrissebb nyilvántartási adatok szerint az érintett hajtóműveket csak az Egyesült Államokban, Japánban és Dél-Koreában használják.

Az is kiderült, hogy a United az egyetlen olyan amerikai üzemeltető, akinek ilyen típusú hajtóműve van a flottájában. A Boeing a közleményében azt írja, hogy amíg tart a hivatalos vizsgálat, a javaslatuk szerint az ezzel a hajtóművel hajtott 69 üzemben és 59 raktárban lévő 777-es működését ideiglenesen függesszék fel – írta a CNN.

Japán gyorsan lépett, és elrendelte az ország hazai légitársaságnak, hogy állítsák le az ezzel a hajtóművel felszerelt repülőgépek használatát.