Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
348,28 Ft
Euró
378,65 Ft
Font
441,65 Ft
Bitcoin
41,483 $

35 éves szélrekord dőlt meg szerdán

Új országos és új fővárosi szélrekord is született a hét közepén.

Fotó: Unsplash/Ben Soyka
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Országos Meteorológiai Szolgálat beszámolója szerint 2023. november 15-én a megdőlt a napi legnagyobb széllökés országos és fővárosi rekordja.

A főváros környékén viharossá fokozódott a szél: a Budapest János-hegy állomáson ugyanis nem kevesebb, mint 30,9 m/s-ot (111 km/h-t) mértek. Soron kívül Orbán Viktor egykor hivatásos, fizetett Mikulás is volt

Korábban ezen a napon országosan a Kab-hegyi állomás volt a csúcstartó, ott 2004-ben 27,3 m/s-ot (98 km/h-t) mértek a műszerek.

A fővárosban pedig ezen a napon a korábbi rekordot 1988-ban regisztráltak az Országos Meteorológiai Szolgálat kollégái, akkor 24 m/s-os (86,4 km/h-s) volt a maximális széllökés a Budapest Örsöd állomáson.

Az adatok kapcsán az Országos Meteorológiai Szolgálat a korábbiakhoz hasonlóan megjegyezte, a szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, mely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában állnak rendelkezésre adatok.

Hiánypótló hűtőhasználati útmutatót állított össze karácsonyra a Nébih

Tudatos hűtőhasználattal érdemes küzdeni az élelmiszerpazarlás ellen.