Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,205 $

2022-ben már működhet az új magyar szuperszámítógép

Az előzetes tervek alapján jövőre teljes kapacitással működhet az új szuperkomputer (HPC) Magyarországon.

Budapest, 2018. augusztus 16. Az újonnan átadott szuperszámítógép az Országos Jégkármérséklő Rendszer meteorológiai kiszolgálásához szükséges informatikai rendszer átadási ünnepségén az Országos Meteorológiai Szolgálat II. kerületi Kitaibel Pál utcai központjában 2018. augusztus 16-án. MTI Fotó: Mónus Márton
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Szijártó Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elnöke a Világgazdaságban közzétett interjúban közölte, a beruházás révén Magyarország ismét a világ élvonalába kerülhet a szuperszámítógép-infrastruktúra teljesítményével.

A fejlesztés két lépcsőben valósul meg, összköltsége 5,8 milliárd forint lesz. Soron kívül Csak pár felhő zavarhatja meg a szombati napsütést

Szijártó Zoltán elmondta: „Partnerünkkel, a Debreceni Egyetemmel már tíz éve működünk együtt, ezért a következő HPC-t is az erre a célra kialakított debreceni HPC-központban helyezzük el.”

Mivel azonban a kapacitást megtízszerezzük, komoly energetikai és gépészeti fejlesztésekre van szükség, a gépterem kapacitása ugyanis 1,3 megawatt lesz.”

A HPC fontosságát hangsúlyozva az elnök kijelentette: „Gondoljunk csak a Covid-19-járvány egészségügyi kihívásaira. Teljesen egyértelmű, hogy szuperszámítógépek nélkül nem lehetett volna ilyen gyorsan kifejleszteni a vakcinákat, és az egyes mutációk megjelenésének hatását sem lehetett volna villámgyorsan jelezni. És ez csak az egészségügy egy szűk, bár jelenleg talán a legfontosabb területe, ahol hasznosul a HPC” – mutatott rá.

Emlékeztetett Szijártó Zoltán arra is, hogy a KIFÜ pillanatnyilag hat szupergépet üzemeltet, amelyek Budapesten, Debrecenben, Miskolcon és Szegeden találhatók. A most aktuális 500-as „világranglistát” figyelembe véve a KIFÜ Komondor nevű szupergépe a 60. hely körül helyezkedik majd el.

Kiderült, melyik cukorhelyettesítő pörgeti fel leginkább az agyunkat

Pontosabban egyelőre még csak az egerek agyában látták ezeket a változásokat, de hamarosan embereknél is bizonyítást nyerhet a teória.