Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,053 $

Közel 2000 lakost evakuáltak a Semeru vulkán kitörése miatt

A Semeru vulkán vasárnap tört ki, s szinte azonnal vulkáni hamuval borította be az utakat és a lakóházakat, ennek okán pedig a hatóságok mintegy 2000 embert evakuáltak Kelet-Jáva tartományban.

Az indonéz Országos Katasztrófavédelmi Ügynökség (BNPB) által közreadott képen a Semeru vulkán hamufelhõje burkol be egy függõhidat a Jáva szigetén levõ Lumajang településen 2022. december 4-én, miután a 3376 méter magas tûzhányó kitört, és másfél kilométeres hamuoszlopot lövellt a levegõbe. A hatóságok figyelmeztették a lakosokat, hogy maradjanak távol a kitörés területétõl. MTI/EPA/BNPB
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CNN a helyi hatóságok bejelentése nyomán arról számolt be, hogy az indonéziai katasztrófavédelmi ügynökség (BNPB) vasárnapi közleménye szerint eddig nem történt sem haláleset, sem pedig sérülés a vulkánkitörés következtében, az evakuáltak pedig jelenleg a közösségi házakban, illetve az iskolákban tartózkodnak.

A hatóságok több mint 20 ezer maszkot osztottak ki a helyiek között, hogy mérsékeljék a vulkáni hamu által okozott egészségügyi kockázatokat. A fővárostól mintegy 640 kilométerre keletre fekvő Semeru vulkán helyi idő szerint vasárnap hajnali 2 óra 46 perckor tört ki, s szinte azonnal vulkáni hamuval borította be a környéket. Soron kívül Súlyos mentőautó-baleset történt Budapesten

Az indonéz vulkanológiai központ közleménye szerint a vulkanikus aktivitásra vonatkozó szintet a lehető legmagasabb, 4-es szintre emelték, s figyelmeztették a lakosságot, hogy legalább 17 kilométerre maradjanak a vulkántól, kiemelve, hogy a vulkáni hamu a kitörés óta már 12 kilométerre is eljutott.

A japán meteorológiai ügynökség eközben arról számolt be, hogy a vulkánból származó sűrű füstfelhő mostanra 15 kilométeres magasságba emelkedett a levegőben.

A 3676 méteres Semeru a legmagasabb vulkán Jáva szigetén, egyben a legaktívabb is. Noha a mostani kitörés óta nem jelentettek áldozatokat, a tavalyi vulkánkitörés több mint 50 ember életét követelte, s több ezer ember otthona semmisült meg.

Arne Slot váltja Jürgen Kloppot a Liverpool kispadján

Szoboszlai Dominik és csapattársai holland edző irányítása alatt készülhetnek a következő szezonban.