Komoly veszélyek fenyegetik a magyar nyugdíjasokat

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 13. - 16:18

Egy nemzetközi kutatás szerint aggasztó a magyar idősek helyzete, a tendenciák pedig az elkövetkező években sem fognak javulni, így szinte ki lehet jelenteni, sose érhetjük be Ausztriát vagy Csehországot.

A francia Natixis bank tanulmányában 44 ország időseinek helyzetét vizsgálták meg négy szempont alapján: az egyes országok egészségügyi helyzetét, bizonyos makrogazdasági adatokat (pl. infláció), a környezet állapotát (pl. levegőminőség), valamint az országban uralkodó jövedelmi viszonyokat vették tüzetesebben górcső alá – írta a Napi.hu.

Magyarország mindegyik mutató alapján a legutolsó helyen szerepel, legfőképpen egészségindex és életminőség-index szerint szakadtunk le, de pénzügyekben is sereghajtók vagyunk.

Az ország jövedelmi viszonyait, például a jövedelemegyenlőtlenségeket mérő „anyagi jólét-index” az egyetlen, amelyben sikerült megelőznünk egy szomszédunkat, Szlovákiát. Ezek következtében Magyarország a globális nyugdíj-indexben (GRI) mindössze 58 pontot ért el idén, ami a közép-európai régió legrosszabb teljesítménye.

A koronavírus-válsággal sújtott 2020-as évben lényegesen rosszabbodott az európai idősek helyzete. 2021-re azonban a többség már erősödni tudott, és a „gyengébben” teljesítők is megtartották az egy évvel ezelőtti szintet. Kivételt képez Magyarország: sajnos a régió egyetlen országaként hazánkban egy év elteltével még nehezebb helyzetbe kerültek az idősek.

Ezzel a valaha szerzett második legrosszabb pontszámunkat állítottuk be idén, sőt, most kerültünk a legmesszebbre a vizsgált országok mediánpontszámától. Ezek alapján kijelenthető, hogy a reményekkel ellentétben nincs is reális esélyünk arra, hogy belátható időn belül utolérjük Ausztriát, vagy akár Szlovéniát és Csehországot – olvasható a riportban.

A jövőben egyre nagyobb veszéllyel fenyegetheti a nyugdíjasokat az infláció, továbbá a korhatárok módosítása, így szakértők szerint elképzelhető, hogy 2022 után elgondolkodnak majd a döntéshozók a 70 év fölé történő emeléssel.