Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,049 $

Vége a drága áramnak? Nem kizárt, hogy a hó lesz az új energiaforrás

TÉMÁK:
#Japán #Kutatás
Fotó: Pexels / Illusztráció
Technológia

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

A japán Aomori város tudósai kezdték el kutatni, hogyan lehetne hóból áramot termelni.

A Tokiótól mintegy 715 kilométerre északra fekvő város amellett, hogy látványos fenyőerdőivel hívja fel magára a figyelmet, arról is ismert, hogy a Föld egyik leghavasabb helye, ahol évente körülbelül 7-8 méter hó esik.

Soron kívül Újabb lövöldözés Kaliforniában, legalább hárman meghaltak

Talán jobban szemlélteti a helyzetet, ha hozzátesszük, hogy a tavalyi évben annyi hó esett a városban, hogy a hatóságoknak mintegy 46 millió dollárt kellett költeniük az utakról és épületekről történő eltávolítására.

Az így begyűjtött havat a japánok rendszerint a tengerbe juttatják, ám a folyamat idő- és költségigényes, ezért a Forte nevű informatikai startup vállalat és egy tokiói egyetem (UEC) kutatócsoportja úgy döntött, alternatív megoldással áll elő a hó újrahasznosítására.

Javaslatuk szerint ugyanis a hó tiszta és olcsó áram előállítására is kiválóan alkalmas, ötletük pedig annyira ígéretesnek bizonyult, hogy a The Japan Times írása szerint már tesztelik is a megoldást.

Hogyan működik?

A szakértők nagy mennyiségű havat és külső levegőt használnak az elektromos áramot termelő turbina működtetéséhez, ahol a külső levegő hőmérséklete a naptól kapott hő miatt értelemszerűen magasabb, mint a tárolt havat körülvevő levegőé.

A hideg és a meleg levegő közötti hőmérsékletkülönbség úgynevezett konvekciós áramot hoz létre a turbina hűtőközegében, és ez az az áram, amely a turbina működtetéséért és az elektromos áram termeléséért felel.

A tesztet végző szakemberek szerint megoldásukkal a napelem-rendszerekével megegyező hatékonysággal állíthatnak elő elektromos áramot, csak mindezt sokkal gazdaságosabb módon.

Koji Enoki, a tesztben résztvevő egyik kutató szerint az általuk kidolgozott rendszer hatékonysága leginkább a hőmérsékletkülönbségtől függ, ugyanis minél nagyobb a különbség a külső és a tárolt havat körülvevő levegő hőmérséklete között, annál nagyobb az energiatermelés hatékonysága.