Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
347,48 Ft
Euró
378,15 Ft
Font
441,56 Ft
Bitcoin
39,435 $

Vatikán: az azonos nemű párok gyermekeit meg lehet keresztelni

Egy másik fontos kérdésről is döntött a Vatikán.

Fotó: Unsplash/Caleb Miller
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CNN jelentése szerint a Vatikán új döntése megnyitotta az utat a katolikus keresztség előtt a transznemű emberek és az azonos nemű párok gyermekei számára: az október 31-i keltezésű új szabályok egy kérdéssorozatból eredtek, melyet Giuseppe Negri brazil püspök nyújtott be a Hittani Kongregációhoz (DDF).

Az egyes szentségekkel kapcsolatos kérdéseire adott válaszokat pedig szerda este tették közzé a Vatikán honlapján olasz nyelven. A transzneműek kapcsán a dokumentumban azt írják, Soron kívül Megvannak a nyerőszámok, óriási volt a tét az Ötöslottón

„a transzneműként azonosított személyt ugyanúgy meg lehet keresztelni, mint bármely más felnőttet, amennyiben nem áll fenn a veszélye annak, hogy más katolikusok számára botrányt vagy zavart okoz”.

A dokumentum azt is kimondja továbbá, hogy a transzneműként azonosított gyermekek is megkeresztelhetők, ha „jól felkészültek és hajlandóak” a keresztségre, valamint hogy a transzneműek – beleértve azokat is, akik nemi átalakító eljáráson estek át – „megfelelő körülmények között” lehetnek keresztszülők és tanúk katolikus esküvőkön.

Végezetül a dokumentum kimondja, az azonos nemű párok gyermekei is megkeresztelhetők, amennyiben „megalapozott remény van arra vonatkozóan, hogy a katolikus neveltetésben részesül”. Mindennek ellenére a dokumentum leszögezi, „a homoszexuális kapcsolatban élő emberek továbbra is bűnt követnek el”, és a keresztségnek az ilyen bűnökért való bűnbánattal kell járnia.