Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,74 Ft
Euró
383,79 Ft
Font
450,52 Ft
Bitcoin
69,007 $

Rengetegen használják illegálisan a WhatsAppot

Az üzenetküldő alkalmazás számos országban tiltott, ám az ott élő emberek közül sokan használnak technikai kerülőutakat csak azért, hogy ne kelljen lemondaniuk a platformról.

...svg content...Fotó: Unsplash
Külföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Számos nyugati alkalmazáshoz hasonlóan a WhatsApp is be van tiltva például Iránban, Észak-Koreában és Szíriában, múlt hónapban pedig Kína csatlakozott azoknak a listájához, akik megtiltják a felhasználóknak az app elérését. (Kína mindemellett a Signalt és a Telegramot is betiltotta, de a hírek szerint a Threads-zel is ezt tervezik.) Peking áprilisban közölte az Apple-lel, hogy akadályozza meg annak a lehetőségét, hogy a kínai iPhone-tulajdonosok letölthessék az alkalmazást az AppStore-ból.

Will Cathcart WhatsApp-főnök szerint ez egy „szerencsétlen” helyzet, noha az ország soha nem volt az alkalmazás fő piaca. Ugyanakkor az Android-felhasználók továbbra is letölthetik a WhatsAppot Kínában – írja az Euronews a BBC cikke alapján. Hozzáteszik: Katarban, Egyiptomban, Jordániában és az Egyesült Arab Emírségekben a WhatsApp korlátozottan használható, hanghívást például nem lehet indítani. Soron kívül Magyar Péter ott lesz a köztévé vitáján

De a WhatsApp-főnök arra is kitért, miszerint az alkalmazás elérhető VPN-ek segítségével, illetve a cég által tavaly júniusban elindított proxyszolgáltatással. Cathcart a nyugati technológiai platformok exportját kulcsfontosságúnak tartja a liberális demokrácia értékeinek terjesztésében, és büszke rá, hogy végpontok között titkosított, biztonságos kommunikációt biztosítanak olyan felhasználók számára, akik tarthatnak attól, hogy kormányzati szintről megfigyelik őket – jegyzik meg a cikkben.

Cathcart ezzel együtt aggódik, hogy az Egyesült Királyságban a kormányzat arra törekszik, hogy betiltsa a végpontok közötti titkosítást, és lehetővé tegyék a rendőrség számára, hogy elolvassák a gyaníthatóan bűnöző életmódot folytató emberek üzeneteit. A WhatsApp a regisztrált telefonszámok miatt láthatja, hogy hol vannak a felhasználói – magyarázzák. Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy az Egyesült Államok után az EU-ban is betilthatják a TikTok-ot.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint nem zárható ki, hogy betiltják a kínai közösségi platformot az Európai Unióban, mivel pontosan tudják, az app „milyen veszélyt jelent”. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy a TikTok hivatalosan is bejelentette TikTok Lite nevű jutalmazási programjának felfüggesztését az Európai Unióban, miután a szabályozó hatóságok komoly aggályokat fogalmaztak meg vele kapcsolatban.