Változékony időnk lesz szombaton, ám a napsütés nem marad el

Fotó: Unsplash/Marc Wieland
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Noha reggel még előfordulhat csapadék, a felhők teret engednek a napsütésnek, záporokra és zivatarokra pedig csak délután számíthatunk a Dunántúlon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken folytatódik a fátyolfelhőzet növekedése, vastagodása nyugat felől, előterében gomolyfelhős, napos idő valószínű.

Délutántól nyugaton, északnyugaton már gyenge eső előfordulhat. Éjszaka eleinte jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég, összességében több helyen várható eső, záporeső.

Hajnaltájt már szakadozni kezd a felhőzet nyugat felől. Szombaton a vastagabb, összefüggőbb felhőzet keletre szorul, másutt gomolyfelhős, napos idő valószínű. Reggel, délelőtt még folytatódik a csapadékhullás, majd délután főként a Dunántúlon kell számítani záporok, zivatarok kialakulására, néhol akár heves zivatarokra is.

A déli, délkeleti szél pénteken a Dunántúlon megélénkül, az Alpokalja térségében meg is erősödik, éjszaka és szombaton jobbára mérsékelt marad a légmozgás. Zivatarok mentén azonban átmeneti szélerősödés előfordulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4 és 11 fok között várható, az északkeleti hidegre hajlamos részeken ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton többnyire 16 és 24 fok között valószínű, délnyugaton lesz a legmelegebb, míg a tartósan felhős részeken a leghűvösebb.