Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,007 $

Pokoli hideg lesz az USA egyes részein, mínusz 50°C alá eshet a hőmérséklet

Fotó: Kávéjával sétáló nő a hóesésben, New Yorkban 2020. december 17-én. Az Egyesült Államok északkeleti részén áthaladó hóvihar miatt a szakemberek helyenként akár hatvan centiméternyi hóra számítanak. MTI/EPA/Jason Szenes
Észak-Amerika

Takács Petra

Szerkesztő

Az északi államokban mínusz 50°C alatti hőmérsékletet is mérhetnek, ami már több mint veszélyes lehet.

Évtizedek óta nem tapasztalt hidegre, havazásra és szélviharokra, valamint ezzel járó áramkimaradásokra készülnek az Egyesült Államok középső államaiban a karácsonyt megelőző napokban és az ünnep idejére, számos államban már szerdán is jóval fagypont alatt maradt a hőmérséklet.

Soron kívül Évente 200 milliárdba kerül az elhízás a magyar egészségügy számára

A szokatlanul hideg sarki légtömeg északnyugat felől érte el az országot. Hatása az Egyesült Államok szinte teljes területén érzékelhető lesz, a következő napokban a déli államokat is eléri.

Az amerikai meteorológiai szolgálat figyelmeztetést adott ki az ország teljes középső területére, az ünnepre utazást tervezőket óvatosságra kérték. Seattle repülőterén már szerdán csaknem 200 járatot kellett törölni.

Szerda reggel már mínusz 20 Celsius-fok alá süllyedt a hőmérséklet

Az északi államokban szerda reggel már mínusz 20 Celsius-fok alá süllyedt a hőmérséklet, de a déli Texas nagy részén is fagypont alatt volt a hőmérséklet. Dallasban csütörtökön az előrejelzések szerint már nem emelkedik a hőmérséklet mínusz 9 fok fölé.

Az előrejelzések szerint a következő napokban az ország legészakibb területein akár mínusz 50 foknál is hidegebb lehet, ami viharos széllel párosul. A hatóságok fokozott óvatosságra kérték a lakosságot, az állattartók figyelmét is felhívták arra, hogy helyezzék biztonságba állományukat.

A hideg levegő az előrejelzések szerint péntekre eléri a délkeleti Floridát, amelynek északi részein fagyra adtak ki figyelmeztetést, és a hatóságok külön felhívták a lakosság figyelmét arra, hogy gondoskodjon a vízvezetékek védelméről.

(MTI)