Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,74 Ft
Euró
388,82 Ft
Font
456,98 Ft
Bitcoin
68,589 $

Az USA egymaga 70 Izrael felé tartó iráni drónt lőtt ki

Jelentős károkat okozott Iránnak az USA azzal, hogy sorra semmisítette meg az Izrael felé indított drónokat.

...svg content...Fotó: Az iráni Forradalmi Gárdának a damaszkuszi iráni konzulátus elleni, Izraelnek tulajdonított légicsapással megölt hét katonáját temetik Teheránban 2024. április 5-én. A rakétatámadásban tizenhat ember életét vesztette, köztük Mohammad Reza Zahedi dandártábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz (Jeruzsálem) nevű különleges egységének egyik parancsnoka és helyettese, Mohammad Hadi Hadzsi Rahimi tábornok. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
Közel-Kelet

Hujber Dávid

Szerkesztő

Irán úgy döntött, pénteken támadást indít Izrael ellen, akik pontosan tudták, mire készülnek ellenük. Az iráni vezetés tisztázta, ha Izrael nem reagál erre, nem indítanak újabb hullámot ellenük, ami akár 10x is erősebb lehet az elsőnél.

Izrael egyelőre nem döntött, míg az USA közölte velük, nem vesznek részt az esetleges ellentámadásban, és azt nem is támogatják. A hírek szerint az amerikai tisztviselők azon dolgoznak, hogy lebeszéljék az izraeli kollégáikat, akik közül többen súlyos csapást akarnak mérni Iránra. Soron kívül Változékony időnk lesz az első nyári hétvégén

Gyors döntés biztosan nem született, ami elhamarkodott lenne, különösen annak tekintetében, hogy a lövedékek 99%-át megsemmisítettek, és a lakosság biztonságban maradt. Oroszország nyugalomra int, nem akarja, hogy eszkaláció törjön ki a felek között a Közel-Keleten, mert az senkinek nem jó.

Az iráni elnök azon a véleményen van, hogy önvédelemből támadtak, így nincs is miért bocsánatot kérniük. Az USA pedig az első hullám ideje alatt a Földközi-tengeren 70 olyan drónt lőtt ki, amik Izrael felé tartottak. Az Al Jazeera számolt be erről az ABC News-on keresztül a támadás után.

Egy neve elhallgatását kérő tisztviselő azt mondja, az amerikai haditengerészet egyik rombolója a Földközi-tenger keleti részén meghatározatlan számú ballisztikus rakétát is lelőtt, amiket szintén Irán indított útjára.

Izrael elárulta, az USA mellett Franciaország is segített neki, ahogyan a britek, míg Jordánia minden olyan lövedéket leszedett a levegőből, amik a légterében haladtak, így együttes erővel lenullázták Irán támadását pénteken.