Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,99 Ft
Euró
388,38 Ft
Font
456,51 Ft
Bitcoin
67,623 $

Irán súlyos figyelmeztetést küldött az USA-nak, és ajánlatot tettek Izraelnek

Irán azt állítja, figyelmeztette az Egyesült Államok kormányát, miszerint célba veszik az amerikai támaszpontokat, ha támogatják Izraelt a válaszcsapásban.

...svg content...Fotó: Unsplash/Sean Foster
Közel-Kelet

Hujber Dávid

Szerkesztő

Miközben évek óta zajlik az orosz-ukrán háború, a Közel-Keleten is súlyos a helyzet. Hosszú hónapokkal ezelőtt Izrael válaszcsapást mért a Hamászra a terrortámadás után, és rendkívüli harcok zajlanak a Gázai övezetben.

Noha Irán megtámadta Izraelt, akinek így már két fronton kell harcolniuk, a kormány egyértelművé tette, nem vesznek vissza a Gáza övezetben zajló akciójukból, a háború folytatódik a terroristák ellen. Sőt, lehetséges, Izrael hamarosan válaszolni fog Iránnak, viszont ezekben az esetleges akciókban nem kíván részt venni az USA. Soron kívül A nemzetközi mezőnybe is aranyéremmel tért vissza Milák Kristóf

Az amerikai hadsereg kizárólag védelmet biztosít Izrael számára, akárcsak a brit királyi légierő, akik Irán miatt fokozták a jelenlétüket a térségben. Mohammad Bagheri, Irán közös vezérkari főnöke közben figyelmeztette az USA-t, ha támogatják Izrael válaszát, számoljanak azzal, hogy célba veszik a támaszpontjaikat a Közel-Keleten.

Irán nem indít újabb támadást, ha Izrael nem reagál

Az Al Jazeera azt írja, Irán azok után indított támadást Izrael ellen, hogy szerintük az izraeli vezetés átlépte az iráni vörös vonalakat. Irán egyértelművé tette, ha az USA részt vesz Izrael válaszlépéseiben, abban az esetben az amerikai bázisok, az eszközeik és a személyzetük nem lesznek biztonságban a régióban.

Emellett kijelentették, ha ez megtörténik, agresszorként tekintenek majd az USA-ra, és ennek megfelelően is reagálnak. Az amerikai kormány hivatalos tájékoztatása szerint nem akar konfliktust Iránnal, viszont védelmet biztosítanak Izraelnek, és a saját embereiknek a Közel-Keleten, ebből biztosan nem engednek.

Irán azon a véleményen van, hogy a hadműveletük minden célját elérte, ha Izrael arra nem reagál, nem terveznek további műveleteket. Megjegyezték, a támadások nem irányultak egyetlen polgári vagy gazdasági érdekre, hanem azok kizárólag katonai. Az ajánlatuk részeként arra is figyelmeztettek, Irán képes akár tízszer nagyobb támadást is indítani, ha azt szükségesnek látják.

Verőcei halálos hajóbaleset: hiába kérték a motorcsónak vezetőjét, hogy lassítson

A verőcei hajóbaleset túlélője elárulta, hiába kérték a motorcsónak vezetőjét, lassítson, nem tette meg, ami végül hét ember életébe került.