Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
68,893 $

A brit légierő azonnal reagált Irán támadására Izrael ellen

Irán megtámadta Izraelt, amire a britek is rögtön reagáltak, és máris megerősítették a jelenlétüket a Közel-Keleten a királyi légierővel.

...svg content...Fotó: Unsplash/Lawrence Hookham
Közel-Kelet

Hujber Dávid

Szerkesztő

Borítékolható volt Irán támadása Izrael ellen, az nem érhette váratlanul az izraeli kormányt. Joe Biden, az USA elnöke is biztos volt abban, hogy rövid időn belül rakétaesőt fog küldeni Irán Izraelre, és ez meg is történt, majd sorra fogták el a lövedékeket.

A londoni védelmi minisztérium is reagált a helyzetre, és a vasárnapi tájékoztatás szerint több harci, illetve légi üzemanyag-utántöltő repülőgéppel egészítette ki a Közel-Keleten állomásozó RAF-kontingenst. A gépek eredetileg az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen Irakban és Szíriában zajló, Operation Shader névre keresztelt hadműveletben adnak segítséget. Soron kívül Magyar Péter ott lesz a köztévé vitáján

Emellett a műveleti hatósugarukon belül megsemmisítik a légi támadóeszközöket is. A britek együttműködnek a szövetséges Izraellel, és mindent megtesznek azért, hogy a partnereikkel közösen megállítsák a további eszkalációt, illetve a további támadások megelőzésén is dolgoznak. A brit kormány maximálisan elítéli azt, amit Irán tett Izrael ellen, és szerintük Irán ismét megmutatta, hogy káoszt akar teremteni a saját szomszédságában is.

Rishi Sunak hangsúlyozta: Nagy-Britannia változatlanul kiáll Izrael és saját regionális partnerei – köztük Jordánia és Irak – biztonsága mellett. Az USA szintén Izrael mögött áll, és az ígérteknek megfelelően védelmet nyújtanak számukra, már meg is kezdték az iráni támadások felszámolását a levegőben.

Liner/MTI