Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,39 Ft
Euró
396,37 Ft
Font
468,84 Ft
Bitcoin
61,459 $

Megszólalt Oroszország Irán izraeli támadása után

Oroszország is reagált azt követően, hogy Irán támadást indított Izrael ellen, ami lehetséges, hogy válaszcsapást hoz magával.

...svg content...Fotó: Irániak ünnepelnek Teheránban 2024. április 14-én hajnalban, miután a Forradalmi Gárda bejelentette, hogy drónok és rakéták százait indította izraeli célpontok ellen. Az iráni állami médiában idézett közlemény szerint a támadás válasz arra a légicsapásra, amelyet Izrael hajtott végre Irán damaszkuszi konzulátusa ellen. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
Közel-Kelet
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Irán nem várt tovább, megtámadta Izraelt, rengeteg lövedéket lőttek ki rájuk. Egyelőre nem tudni, lesz-e ellentámadás, melynek kapcsán az iráni kormány azt mondta, ha Izrael nem válaszol az akciójukra, akkor ők sem fognak újabb csapást mérni rájuk. Megjegyezték, tízszer ekkora csapásra is képesek, ha az szükségessé válik.

Orbán Viktor már összehívta a Védelmi Tanácsot a kialakult helyzet miatt, míg Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hangsúlyozta, maximálisan elítélik azt, ami történt, és Izrael mögött állnak. Sok a kérdőjel jelenleg, nem lehet tudni, hogy mi a következő lépés, ugyanakkor a helyzet valóban aggasztó. Soron kívül Kunhalmi Ágnes: a Tisza Párt sikerét elsősorban az ellenzéki pártok marakodása táplálta

Moszkva is megszólalt az ügyben, és önmérsékletre szólította fel a feleket, miközben aggodalmát fejezte ki az újabb veszélyes eszkaláció miatt. Ez olyasvalami, ami már Oroszországot is aggasztja, aki évek óta Ukrajnával vív háborút, és még mindig nem látni a fényt az alagút végén, jó ideje tűzszünet sem volt.

„Kifejezzük rendkívüli aggodalmunkat a térségben bekövetkezett újabb veszélyes eszkaláció miatt. Többször figyelmeztettünk arra, hogy a Közel-Keleten, elsősorban a palesztin-izraeli konfliktusövezetben kialakult számos válság megoldatlansága, amelyeket gyakran felelőtlen provokatív akciók szítanak, a feszültség fokozódásához vezet.” – idézte az MTI az orosz kormányt.

„Minden érintett felet önmérsékletre szólítunk fel. Bízunk benne, hogy a régió államai politikai és diplomáciai eszközökkel oldják meg a fennálló problémákat. Fontosnak tartjuk, hogy ehhez a konstruktívan gondolkodó nemzetközi szereplők is hozzájáruljanak.” – teszik hozzá a hivatalos közleményben.

Liner/MTI