Újabb részletek derültek ki a novemberi nyugdíjemelésről és -prémiumról

Fotó: Unsplash/Matthew Bennett
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. október 26. - 07:19

Az október elején megjelent rendelet értelmében minden nyugellátásra és nyugdíjszerű ellátásra jogosult visszamenőleges hatályú emelést és prémiumot kap novemberben.

Október elején jelent meg a Magyar Közlönyben a rendelet, miszerint minden jogosultnak egyszeri alkalommal 80 ezer forint prémiumot fizetnek, valamint november 1-jétől (január 1-jei visszamenőleges hatállyal) 1,2 százalékos emelés érkezik a a nyugellátásra és nyugdíjszerű ellátásra jogosultaknak.

A rendelet értelmében a november havi nyugdíjat az emeléssel és a prémiummal egy összegben kell biztosítani. 

2021. január 1-jén az öregségi nyugdíj összege átlagosan 150 571 forint volt havonta. Ezt növelték a 2021. évi költségvetési törvény módosítását követően évközben 0,6 százalékos rendkívüli kiegészítő emeléssel, ezért nyártól már 151 475 forint körüli lehetett az átlagos havi nyugdíj.

Az biztos, hogy minden nyugdíjas egyrészt 80 ezer forint nyugdíjprémiumra számíthat. Az, hogy novemberben már a nyugdíj emelt összege fog érkezni, azt jelenti, hogy egy átlagos nyugdíjban részesülő nagyjából 153 300 forintot kap majd, kb. 2700 forinttal többet, mint év év elején – írja az Infostart

A visszamenőleg emelés összege a nyugdíjellátás összegétől függ, 10 hónapra 12,3 százalék emelés jár, ezért egy átlagos nyugdíjjal rendelkező jogosult nagyjából 18 ezer forintra számíthat. A teljes összeg, amely novemberben az átlagos nyugdíjasnak érkezik, nagyjából 252 ezer forint lesz.