Újabb rákkeltő élelmiszeradalékot tiltott be az EU

Fotó: Mehrad Vosoughi/Unsplash

Bense Róbert

2022. január 15. - 13:47

A színezék rengeteg élelmiszerben megtalálható, és még számos uniós országban használják.

A titán-dioxid, más néven az E171 fehérítésre használt anyag, melyet többek között rágógumikban, fehér csokoládékban, salátaöntetekben, és pékárukban is gyakran alkalmaznak, a francia kormány pedig már 2019-ben betiltotta.

Az Európai Bizottság határozata szerint egy hat hónapos átmeneti időszak után július elején véglegesítik a tiltást, a gyártók ettől kezdve semmilyen mértékben nem használhatják adalékként az E171-et.

A bizottság az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság tavalyi tanulmánya alapján és a tagállamok teljes egyetértése mellett hozta meg döntését. A kutatási eredmények szerint  a titán-dioxid a gének szintjén okozhat károsodást – írta meg az Index

A tiltás vélhetően az Egyesült Királyságban is életbe lép majd, az élelmiszersztenderdekért felelős brit hatóság szóvivője korábban kijelentette, hogy független szakértőkkel vizsgálják ki a titán-dioxid egészségügyi hatásait, ami alapján eldöntik, hogy kövessék-e az EU példáját.