Dollár
386,93 Ft
Euró
394,77 Ft
Font
467,81 Ft
Bitcoin
23,954 $

„Évek alatt kiépített kapcsolatokat” tehet tönkre Törökország a skandináv államok NATO-csatlakozásának engedélyezésével

Brüsszel, 2022. március 24. Recep Tayyip Erdogan török elnök nyilatkozik a sajtó képviselõinek a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítõ csoport, a G7 vezetõinek a csúcstalálkozója után Brüsszelben 2022. március 24-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq
not image

Takács Petra

2022. július 3. - 00:53

Dogu Perincek, a Patrióta Párt vezetője szerint a lépéssel a török kormány eljátszotta Oroszország bizalmát.

Előzmény:

 

Azzal, hogy az Erdogan-kormány aláírta a Svédország és Finnország NATO-csatlakozását biztosító megállapodást, több állam bizalmát ásták alá, mondta a TASZSZ-nak Dogu Perincek, a török Patrióta Párt elnöke.

Soron kívül Orosz védelmi miniszter: az szíriai terroristák hamis videókat forgatnak civilekre mért orosz csapásokról

„Azzal, hogy aláírták a megállapodást Svédországgal és Finnországgal, Törökország eljátszotta Oroszország, Irán, Irak, Szíria és Kína bizalmát, akik közösen léptek fel a NATO-jelentette fenyegetés ellen. Törökországnak ezeknek a NATO által célba vett országokkal való közös érdekei szerint kellene cselekednie” – mondta a politikus.

A török parlamentben képviselői hellyel nem rendelkező párt vezetője szerint évek óta épített kapcsolatokat sodort veszélybe a kormány a „NATO terjeszkedésébe való beleegyezéssel.”

A Patrióta Párt elsősorban a szélsőségesen NATO, és Amerika-ellenes retorikájával hívta fel magára a figyelmet, többször is tartottak tüntetéseket a szövetség Törökországban lévő létesítményeinél, amelyekkel kapcsolatban azt szeretnék, ha a kormány átvenné őket a NATO-tól és 15 napon belül hazaküldené az ott állomásozó amerikai katonákat.