Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,008 $

Áradások következtében legkevesebb 34 ember életét vesztette Indonéziában

A természeti katasztrófát csak tovább tetézte a Marapi vulkánból származó hideg láva.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/BNPB
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az AFP a helyi katasztrófavédelmi szolgálat közlése nyomán számolt be arról, hogy súlyos áradás sújtotta Indonézia nyugati részét, valamint a Marapi vulkánból hideg láva indult útjára, melyek következtében legkevesebb 34 ember életét vesztette, további 16 pedig eltűnt.

A több órás heves esőzések szombat este áradásokat okoztak Nyugat-Szumátra tartomány két körzetében, majd hamut és nagyméretű sziklákat sodortak le a Marapi hegyről, Szumátra szigetének legaktívabb vulkánjáról. Ilham Wahab, a nyugat-szumátrai katasztrófavédelmi ügynökség szóvivője megosztotta:

„Jelenlegi adataink szerint 34 ember halt meg: 16 Agamban és 18 Tanah Datarban. Legalább további 18-an megsérültek. További 16 embert még keresünk.”

A szóvivő hozzátette, a keresésben helyi mentők, rendőrök, katonák és önkéntesek vesznek részt. A Basarnas kereső- és mentőügynökség szerint Agam és Tanah Datar körzeteket szombaton este fél 11 körül sújtotta villámárvíz és hideg lávafolyam. A hideg láva, más néven lahar, olyan vulkáni anyag, mint a hamu, homok és kavics, melyet az eső lemos a vulkán lejtőiről.

Tanah Datar kerületben több mecset és egy közfürdő is megrongálódott, a területen nagy sziklák és farönkök szóródtak szét a földön. Lembah Anai-ban, a Tanah Datar-i vízeséssel rendelkező népszerű turistahelyen a Padang és Bukittinggi városokat összekötő út súlyosan megrongálódott, az autóval való közlekedés pedig ellehetetlenült.