Fotó: Twitter/Teddy Nguema

Ilyen egy nyomorgó ország diktátorának végtelenül korrupt fiának lenni

Szerző: Nagy Noel

Egészen friss diplomáciai vita alakult ki Nagy-Britannia és Egyenlítői-Guinea között Teodoro Obiang Mangue, az ország alelnöke és egyben az államfő fia szankcionálása miatt.

not image

Nagy Noel

2021. július. 28 - 21:15

Az egyenlítői-guineai lakosság háromnegyedének még csak internethozzáférése sincs, ám annyi bizonyosnak tűnik, hogy az elnök fia, Teodoro Obiang Mangue nem tartozik közéjük. Ő egy nyugati luxusinfluenszer megtestesítője, aki sosem szégyelli megmutogatni, mennyire jó élete van a mintegy 116 ezer Instagram-követőjének.

Hogy mit lehet látni az Instagram-fiókján? Vízi jetpack-túra, egy F1-es autóval való körözgetés, utazás a Riói Karneválra – de ezen felül úgy tudni, hogy van egy 100 millió dollár értékű palotája Párizsban, egy 38 millió dolláros magánrepülő mellett – szedte össze a The Daily Beast.

Ha ez nem volna elég, Obiang Mangue egy jelentős autókollekcióval is rendelkezik, amelyben több Ferrari és Aston Martin is megtalálható, valamint az elnök fia talán a világ legnagyobb Michael Jackson rajongója: övé például az a 275 ezer dolláros értékű, kristállyal kirakott kesztyű is, amit a poplegenda a „Bad” című dalának videóklipjében viselt.

A korrupcióellenes ügyészek világszerte azonban megállapították, hogy ezt a hihetetlen luxuséletet valójában az egyenlítő-guineai adófizetők finanszírozzák, ugyanis Obiang Mangue a kormány forrásaiból lett ilyen gazdag.

Ezen a hét például a brit kormány unta meg ezt az elképesztő korrupciót, azzal vádolták meg az ifjabbik Obiangot, hogy 1998 óta, amióta a kormány tagjává vált, mintegy 500 millió dollárnyi (nagyjából 150 milliárd forint) közvagyont sikerült elkótyavetyélnie, csakhogy magas életszínvonala legyen.

A brit kormány ezért úgy döntött, hogy Obiang összes vagyontárgyát fagyasztják, ami Nagy-Britanniában található, valamint megtiltják neki, hogy belépjen az országba. Dominic Raab külügyminiszter közleményében úgy fogalmazott:

„Olyan személyeket kívánunk megcélozni a mai intézkedésünkkel, akik a saját zsebükbe teszik át az állampolgárok pénztárcájából kivett pénzt. A korrupció teljesen megfosztja a szegény országokat a vagyonuktól, a szegénység csapdájába zárja az embereket és megmérgezi a demokráciát”

Az egyenlítői-guineai kormány és Obiang sem válaszolt napokig a vádakra, azonban a tegnapi nap során megérkezett a reakció. Nem indítanak vizsgálatot az elnök fia ellen, visszautasítják a vádakat és hivatalosan is bezárták a londoni nagykövetségüket.

Fotó: Instagram/Teddy Nguema

Teodoro Obiang Mangue szerelme a luxusdolgok iránt egyébként már egészen fiatal korban kezdődött, amikor egy normandiai magániskolában tanult gimnázium gyanánt, valamint a Pepperdine Egyetemre járt angol szakra. Ekkoriban limuzinnal járkált ugyanis mindenhova, Malibuban és a Beverly Wilshire Hotelben bérelt magának házat és lakosztályt, valamint nem nagyon járt órákra, ezért menesztették is az egyetemről.

Nem sokkal ezt követően azonban Obiang Mangue csatlakozott az egyenlítői-guineai kormányhoz, ami már addigra családi hagyomány volt: édesapja, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo 1979 óta volt hatalmon, aki a saját nagybátyját, az afrikai kontinens egyik legőrültebb diktátorának tartott Francisco Macias Nguema-t váltotta, méghozzá katonai puccsal.

Obiang Mangue ráadásul a lehető legjobb időben csatlakozott a családi bizniszhez, ugyanis Egyenlítői-Guinea éppen akkor kezdte el igazán kiterjeszteni az olajkitermelő programját. Mint Sarah Saadoun, a Human Rights Watch szakértője is fogalmazott, egészen addig a világ egyik legszegényebb országa voltak, az olaj felfedezésénél az egyik legrosszabb adminisztratív infrastruktúrával rendelkeztek.

Mint Saadoun is kihangsúlyozta, a jelentősebbnek nevezhető olajmezők és az ebben rejlő gazdasági potenciál nem meglepő módon nem az ország fejlesztésére lett fordítva, hanem az elnök és belső körének zsebébe került. A fiatalabb Obiang mindössze abban tér el, hogy ő sokkal szégyentelenebbül szórja a pénzt, mint elődei.

Nem csak az olaj volt az egyetlen bevételi forrása azonban a fiatal Obiangnak, amikor mezőgazdasági és erdészeti miniszter volt például, egy úgynevezett „forradalmi adót” vezetett be a faárukra vonatkozóan, azonban ezt a közterhet nem a kormánynak, hanem közvetlenül neki vagy ez cégének kellett befizetni.

Annak ellenére, hogy abban az időben évi 60 ezer dollár volt a fizetése, 2005 áprilisa és 2006 év vége között mintegy 73 millió dollárnyi pénzt utaltak át a nevében különböző bankokba, amelyből magánrepülőgépet és egy 35 millió dollár értékű házat vett Malibuban.

A jogi eljárások azonban nem maradtak el vele szemben sem, 2014-ben például 30 millió dollár értékben foglaltak le tőle vagyontárgyakat az Egyesült Államokban, míg egy francia bíróság 2017-ben három éves felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki rá sikkasztás miatt. Akkor a vita Obiang párizsi palotája miatt robbant ki, amiről a kormány állította, hogy a diplomatáknak szükséges.

2018-ban a brazil kormány pedig 1.5 millió dollárnyi készpénzt és 15 millió dollár értékben karórákat foglalt le Obaingtól és delegációjától, amikor meglátogatták Brazíliát. Mivel a helyi törvények szerint a külföldiek mindössze 2400 dollárnyi készpénzt vihetnek be az országba, ezért Obiang finoman szólva is túllépte a limitet.

Az elnök fiának esete pedig megmutatja a rendkívül mély problémát, amely fojtogatja az egyenlítői-guineaiak életét: az extrém egyenlőtlenség. Afrikában ugyanis, az egy főre levetített GDP tekintetében Egyenlítői-Guinea a harmadik leggazdagabb ország, a lakosok harmadának azonban az alapvető higiéniai és táplálkozási feltételek sem adott.

A világnak az lesz a legnehezebb feladata, hogy a jogtalanul eltulajdonított vagyont valahogy visszajuttassák a kormánynak és az embereknek, azonban eddig ez nem volt túl sikeres: a svájci kormány például értékesítette Obiang egyik autóját, egy Koenigsegg One:1-et, 27 millió dollárért, azonban ez az autó is valahogy visszatalált az elnök fiának kollekciójába.