Dollár
431,75 Ft
Euró
419,22 Ft
Font
467,61 Ft
Bitcoin
19,411 $
Fotó: MTI/EPA/David Maxwell

Történészprofesszor a Trump-ügyről: “nem valószínű, hogy megússza a börtönt”

Szerző: Borbély Fanni

A volt amerikai elnök körül zajló botrányok sorozata miatt egyre halványodik annak lehetősége, hogy ismét elindulhat az elnökségért a választásokon.

not image

Borbély Fanni

2022. szeptember. 22 - 18:00

Donald Trump jogi csatározásai mostanra leküzdhetetlenné váltak, politikai elemzők és szakértők pedig egyre biztosabbak abban, hogy a volt amerikai elnök tervei, miszerint újraindulna a választásokon, már most esélytelenek.

Soron kívül Kreml: Oroszország pénteken hivatalosan is annektálja a megszállt ukrán területeket

Mint ismert, szerdán azzal vádolták meg Trumpot és három felnőtt gyermekét, hogy hazudtak az adóhatóságnak, a hitelezőknek és a biztosítóknak egy “elképesztő csalási rendszerben”, melyben rendszeresen és szándékosan tévesen tüntették fel ingatlanjaik értékét, mindezt annak érdekében, hogy meggazdagodjanak.

A polgári pert egy New York-i főügyész indította, miközben az FBI vizsgálja, hogy Trump valóban bizalmas kormányzati dokumentumokat tartott-e a floridai Mar-a-Lago birtokán, míg egy különleges vádesküdtszék Georgiában azt vizsgálja, hogy Trump és bizalmasai megpróbálták-e befolyásolni az állami választási tisztviselőket, miután az államban Joe Biden nyert a választásokon.

Trump a közelmúltban több alkalommal is utalt arra, hogy a 2024-es választásokon ismét megmérettetné magát, ám a folyamatban lévő büntetőjogi, polgári és kongresszusi vizsgálatok sorozata egészen más irányba viheti el terveit. Allan Lichtman, a washingtoni American University történészprofesszora, aki 1984 óta minden elnökválasztást pontosan megjósolt, úgy fogalmazott:

“Vége van. Túl sok terhet cipel ahhoz, hogy újraindulhasson, még ha feltételezzük is, hogy megmenekül a börtöntől és a csődtől. Nem vagyok biztos abban, hogy megúszhatja a börtönt.”

Letitia James New York-i főügyész hároméves vizsgálat után megosztotta, hogy Trump és családja hamis nyilatkozatokat tett nettó vagyonáról, valamint hamis vagyonértékeléseket adott hogy hiteleket kapjon, illetve, hogy jóval kevesebb adót kelljen fizetnie. A főügyész keresetében Trump mellett három felnőtt gyermekét, Trump Jr-t, Ivankát és Ericet is vádlottként nevezte meg.

“Ez a vizsgált feltárta, hogy Donald Trump éveken át törvénytelen magatartást tanúsított annak érdekében, hogy felduzzassza nettó vagyonát és megtévessze a bankokat, valamint New York állam lakosságát. Azt állítani, hogy olyan pénzed van, amid nincs, nem egyenlő az ‘üzlet művészetével’. Ez a lopás művészete”

– fogalmazott a New York-i főügyész.

A főügyész hivatala azt kérte, hogy a volt elnök fizessen legalább 250 millió dollár büntetést, továbbá tiltsák el a Trump-családot arról, hogy az államban vállalkozásokat vezessenek. Noha James ebben a polgári nyomozásban nem emelhet büntetőjogi vádat Trump ellen, azt elárulta, hogy a csalás vádját továbbítja a manhattani szövetségi ügyészséghez, valamint az adóhivatalhoz is.

Trump a vádak hallatára a korábban is rendszeresen hangoztatott, “ez egy boszorkányüldözés” kijelentését emlegette, és saját közösségi platformján ismételten rasszistának nevezte a főügyészt – aki egyébként fekete –, majd csalónak nevezte, aki szerinte ellene kampányolt korábban, azt is állítva, hogy New York városa “az ő felügyelete alatt a világ egyik bűnözési és gyilkossági katasztrófájává vált”.

Laurence Tribe, a Harvard Egyetem alkotmányjogász professzora az egyre csak gyűrűző botrány kapcsán megjegyezte, ezek a folyamatban lévő ügyek és nyomozások olyan dolgokat érintenek, melyek “különösen fontosak Trump, illetve családja és szervezete számára, nevezetesen, hogy képesek becsapni a közvéleményt, a bankokat, a biztosítótársaságokat” úgy, hogy közben “továbbra is a korrupcióból élnek”.

Az alkotmányjogász hangsúlyozta, meglátása szerint Trumpot “jobban aggasztják az ilyen jellegű dolgok, mint az, hogy narancssárga kezeslábast kell viselnie”, és esetlegesen válaszolnia kell egy büntetőjogi vádiratra, megjegyezve, hogy ez valószínűleg “több álmatlan éjszakát fog okozni Trumpnak, mint bármi más”.

A Guardian emlékeztetett, a botrány azért is példátlan, mert korábban egyetlen amerikai elnöknek sem kellett szembenéznie ennyi és ilyen komoly váddal: a múlt hónapban az FBI ügynökei házkutatást tartottak a volt elnök Mar-a-Lagói rezidenciáján, s lefoglaltak több, titkos, szigorúan titkos és bizalmas megjelölésű hivatalos dokumentumot. E dokumentumok miatt pedig Trump ellen vádat emelhetnek a kémkedési törvény megsértése, a szövetségi nyomozás akadályozása, továbbá bizalmas kormányzati dokumentumokkal való visszaélés miatt.