Clouds
21 Budapest
Dollár
359,84 Ft
Euró
391,08 Ft
Font
446,05 Ft
Bitcoin
23,736 $

A szokatlanul tavaszias idő veszélyt jelent a gyümölcsfákra

Fotó: Unsplash/Nico Smit
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közzétette legfrissebb agrometeorológiai elemzését, melyben megosztották, a manapság jellemző tavaszias időjárás veszélyes a gyümölcsfákra nézve.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján tette közzé legfrissebb agrometeorológiai elemzését, melyben emlékeztettek, a múlt héten folytatódott az évszakhoz képest szokatlanul enyhe időjárás. Az átlaghőmérséklet az ilyenkor szokásos 0 fok körüli vagy kevéssel az alatti érték helyett 5 és 7 fok között alakult. A tavaszias hőmérsékletekhez bőséges csapadék is társult, megdőlt a napi csapadékrekord is.

Soron kívül Rövidke napsütés után csapadék vár ránk hétfőn

A középső országrészben az ilyenkor szokásosnak másfélszerese esett az elmúlt három hónap során. A talaj felső egyméteres rétege a legtöbb helyen telítetté vált, egyedül Sopron térségében hiányzik 100 milliméter körüli nedvesség a telítettséghez képest, azt a területet az elmúlt hetekben rendszeresen elkerülte a csapadék.

A fél méternél mélyebb talajréteg is egyre többfelé töltődik fel, fontos nedvességtartalékot képezve egy esetleges tavaszi vagy nyári csapadékhiányos időszakra. A Tisza térségében és a Tiszántúlon egyre nagyobb területeken megjelent a belvíz is. Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, bár az Alföld déli részén egyre nagyobb foltokban jellemző vízborítás a vetésekben.

A tavaszias időjárás nem tesz jót a növényeknek

A tartósan enyhe idő nem tesz jót a növényeknek, megzavarja a vegetációs ciklust, ráadásul hideg hiányában a kártevők és kórokozók sem ritkulnak. A túl enyhe idő különösen a gyümölcsfákra veszélyes: ha túl korán véget ér a mélynyugalmi állapotuk, később érzékennyé válnak a fagyokra; a délnyugati országrészben már megkezdődött a mogyoró virágzása, de északkeleten még mélynyugalmi fázisban vannak a korai bokrok és gyümölcsfák.

A következő egy hétben frontok sorozata vonul át az ország felett, így nem változik számottevően az időjárás, marad az ilyenkor megszokottnál enyhébb, gyakran szeles, csapadékos idő. Összességében 15-40 milliméter csapadék várható a következő egy hétben, északon és nyugaton valószínű a nagyobb mennyiség.

A hőmérsékleti értékek továbbra is magasabban alakulnak az ilyenkor megszokottnál, bár a jövő hét első felében meglehetősen nagy különbségek várhatók a hidegebb északnyugati és az enyhébb délkeleti országrészek között. Éjszakánként az eddigiekhez hasonlóan csak helyenként lesznek gyenge fagyok, napközben pedig 4 és 10 fok közé melegszik a levegő, hétfőtől valószínű ennél északnyugaton pár fokkal hidegebb lesz.