ENSZ-jelentés: Minden harcoló fél alkalmazott gyerekkatonákat Szíriában

Tüzérségi támadásban megrongálódott kórházépület romjai az észak-szíriai Afrín város polgári negyedében 2021. június 13-án. Az előző nap elkövetett támadásban tizennyolc ember meghalt, köztük 14 polgári személy. A támadást Aleppó tartomány északi részéről indították, ahol az Iránhoz és a szíriai rezsimhez hű milíciák állomásoznak, közel a kurd erők területeihez. MTI/AP/Ghaith Alsayed
not image

Nagy Noel

2021. június 28. - 17:46

Körülbelül ugyanannyi gyermekkatonát soroztak be a tavalyi év során Szíriában, mint két évvel ezelőtt, annak ellenére, hogy mindenki ígéretet tett arra, hogy felszámol ezzel a gyakorlattal.

A szíriai polgárháború minden harcban lévő fele foglalkoztatott gyermekkatonákat a tavalyi év során, ebben legalább 800 gyermek lehet érintett – írja az ENSZ frissen nyilvánosságra hozott jelentése alapján az angol nyelvű Al Araby.

Szíria e tekintetben az egyik legsúlyosabb jogsértő volt a gyermekek jogai terén Afganisztánnal, a Kongói Demokratikus Köztársasággal, Szomáliával és Jemennel egyetemben. Habár a gyermekkatonák száma nem nagyon változott, a gyermekek ellen elkövetett szexuális erőszak 70 százalékkal, a gyermekek elrablása pedig 90 százalékkal növekedett.

Az ENSZ összesen 2388 esetet regisztrált Szíriában, amely súlyos megsértése volt a gyermekjogoknak 2020-ban, köztük gyermekrablás, gyilkosság és megrontás. 2020-ban összesen végül 813 gyermeket soroztak be katonának, 24 gyerekkel kevesebbet, mint 2019-ben.

A gyermekkatonák toborzása minden fegyveres erőt érintett Szíriában, a legsúlyosabb jogsértő ilyen tekintetben a szélsőséges Hayat Tahrir Al-Sham (HTS) milícia volt. A török támogatású FSA és a kurd SDF is súlyos jogsértő volt ilyen téren, de egyik szervezet sem volt ártatlan.

A HTS toborzása azonban egyáltalán nem meglepő, ugyanis ők már korábban is arról voltak hírhedtek, hogy kifejezetten gyermekeknek állítottak fel kiképzőtáborokat, akiket majd később a felnőtt milíciába „nevelnek”.

Az iszlamista szervezet már több kampányt is indított, amelyekkel kifejezetten az elszegényedett szíriaiakat targetálták, akiknek a nagy része gyermek volt. Tavaly márciusban pedig külön a 11 év alattiaknak készítettek egy videót, ahol fegyveres kiképzésre hívták őket.

A kurdok támogatásával bíró SDF 2019-hez képest jóval kevesebb gyermekkatonát toborzott, de így is felvettek 119 gyermeket. Ez azért is érdekes, mert az SDF már évekkel ezelőtt kötött különböző megállapodásokat az ENSZ-szel és egyéb NGO-kkal, hogy nem fognak több gyermekkatonát besorozni.

A helyzetnek pedig szintén tragikus érdekessége, hogy még az Asszádhoz köthető kormányerők esetében is kimutatták, hogy különösen a vidéki elszegényedett régiókban gyermekeket soroztak be a fegyveresek közé a szüleik engedélye nélkül.