18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Dollár
424,44 Ft
Euró
413,17 Ft
Font
461,99 Ft
Bitcoin
19,516 $

Felháborodtak az olaszok, idő előtt kiengedték a börtönből a könyörtelen szicíliai maffiafőnököt

Fotó: Flickr/Teo
not image

Borbély Fanni

2021. június 1. - 20:23

Kiengedték a börtönből a szicíliai maffiafőnököt, Giovanni Bruscát, akinek szörnyű bűnei közé tartozik, hogy annak idején egy gyermek testét savban oldotta fel.

Brusca több mint 100 gyilkosságban vállalt szerepet, köztük az olasz maffiaellenes legfőbb ügyész, Giovanni Falcone meggyilkolásában. Brusca azonban informátor lett, aki segített az ügyészeknek levadászni maffiózótársait. Szabadulása 25 év börtön után felháborította áldozatainak hozzátartozóit, ugyanis most négy évig feltételesen szabadlábon lesz.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

Ki az a Giovanni Brusca?

A ma 64 éves Brusca a Cosa Nostra, a szicíliai maffia egyik kulcsfigurája volt. 1992-ben ő robbantotta fel azt a bombát, amely megölte Olaszország vezető maffiaellenes nyomozóját, Giovanni Falcone bírót az ország egyik leghírhedtebb gyilkossági ügyében.

Falcone felesége és három testőre is életét vesztette a támadásban, amikor Brusca fél tonna robbanóanyagot robbantott fel a Palermo melletti út alatt, amelyen éppen áthaladtak.

A támadás, amelyet két hónappal később Falcone kollégájának, Paolo Borsellinónak a meggyilkolása követett, megrázta Olaszországot, és szigorú új maffiaellenes törvényeket eredményezett.

Brusca több mint 100 gyilkosságban vállalt szerepet. Az egyik legszörnyűbb Giuseppe Di Matteo, egy másik maffiózó 11 éves fiának megölése volt, aki elárulta őt. Brusca elraboltatta és megkínozta a fiút, mielőtt megfojtották és testét savban feloldották – ennek következtében a gyermek családja nem tudta eltemetni a kisfiút.

Miután 1996-ban letartóztatták, állami tanúvá vált, hogy enyhítse büntetését, majd segített a nyomozóknak felkutatni azokat a gengsztereket, akik az 1980-as és 1990-es években több maffiatámadásért is felelősek voltak – írja a BBC.

Hogyan reagáltak a szabadulásra?

Brusca szabadon bocsátása gyászt és haragot váltott ki néhány áldozatának hozzátartozói körében: az egyik meggyilkolt testőr felesége, Tina Montinaro a Repubblica napilapnak azt mondta, hogy “felháborodott” a maffiafőnök szabadlábra helyezésén.

“Az állam ellenünk van – 29 év után még mindig nem tudjuk az igazságot a mészárlásról, és Giovanni Brusca, az ember, aki tönkretette a családomat, szabadlábon van”

– fogalmazott Montinaro.

Maria Falcone, a bíró testvére azt mondta, hogy “elszomorította” a hír, de a törvény szerint Bruscának joga van elhagyni a börtönt. Ezzel szemben több olasz politikus is elítélte Brusca szabadon bocsátását.

“25 év börtön után Giovanni Brusca maffiafőnök szabad ember. Ez nem az az “igazságszolgáltatás”, amit az olaszok megérdemelnek”

– mondta Matteo Salvini, a jobboldali Liga párt vezetője.

“Ez egy brutális gyomros, amelytől eláll a lélegzeted”

– mondta Enrico Letta, a balközép Demokrata Párt vezetője kedden az Rtl 102.5 rádióállomásnak.