Súlyosan megzavarhatja a gyermekek fejlődését a koronavírus-járvány

not image

Nagy Noel

2020.november.21 - 17:10

A pénteki nemzetközi gyermeknap alkalmából közzétett nyilatkozatában úgy fogalmazott az Európai Bizottság, hogy a koronavírus-járvány jelentősen negatív hatást gyakorolhat a gyermekek fejlődésére, tanulására és jólétére

A pénteki nemzetközi gyermeknap alkalmából közzétett nyilatkozatában úgy fogalmazott az Európai Bizottság, hogy a koronavírus-járvány jelentősen negatív hatást gyakorolhat a gyermekek fejlődésére, tanulására és jólétére – szúrta ki az MTI.

Közleményükben a brüsszeli testület biztosai felhívták a figyelmet: az iskolabezárások világszerte több mint 1,5 milliárd diákot érintenek, közülük több mint 460 millió gyermek nem tudja igénybe venni a távoktatást, ami lemaradásukhoz és hosszú távon lemorzsolódásukhoz vezet.

Több gyermeknek az oktatás jelenti alapvető szükségleteik kielégítését is: vízhez, élelemhez való hozzáférést és a biztonságos környezetet. Hozzátették: a járvány következtében fokozódott a gyermekek online szexuális zaklatása is. Leszögezték, hogy az EU továbbra is harcol a gyermekek kizsákmányolása ellen és a többéves költségvetésből fogja támogatni védelmüket, továbbá a testület jövő évben gyermekjogi startégiát kíván elfogadni.

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberjogi biztosa közleményében arra szólította fel a strasbourgi testület 47 tagállamának kormányait, hogy a járvány alatt tulajdonítsanak elsődleges fontosságot a gyermekek érdekeinek.

Felkérte a nemzeti döntéshozókat, fokozzák együttműködésüket a nemzetközi testületekkel, a gyermek ombudsmanokkal és az ifjúsági szervezetekkel, és magukat a gyermekeket is vonják be az őket érintő folyamtokba.