Dollár
428,97 Ft
Euró
420,81 Ft
Font
478,31 Ft
Bitcoin
19,483 $

A szerda hajnali sáros eső után holnap is záporok, zivatarok várhatók

Fotó: Unsplash/Erik Witsoe
not image

Kornis Vivien

2021. július 14. - 19:27

Feltűnő nyomokat hagytak a járműveken a szaharai porral keveredett, hajnalban kialakult záporok, zivatarok.

Az Index az Időképre hivatkozva arról számolt be, hogy a szerda reggeli záporok, zivatarok nem csak esőcseppeket hagytak a fedetlen területeken parkoló autókon.

Soron kívül Marija Zaharova: „mindenki egyetért abban, hogy az USA túl messzire ment”

A Magyarország felett lévő, nagy mennyiségű szaharai por összekeveredett a hajnalban kialakult csapadékkal, és emiatt több helyen sáros erő hullott, ami feltűnő nyomokat hagyott a járműveken.

Fotó: Rosta Attila/Időkép

A szerdai késő délutáni óráktól az ország középső harmadában alakulhatnak ki zivatarok, sőt, akár heves zivatarok is – figyelmeztetett az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a honlapján.

Errefelé az intenzívebb zivatarokat viharos széllökés (jellemzően 60-80 km/h, néhol > 80 km/h), intenzív csapadék (> 20-30 mm), valamint jégeső (> 2-3 cm) kísérheti. Éjszaka a zivatartevékenység egyre inkább a keleti országrészre korlátozódik.

Holnap is jellemzően a Dunától keletre, főleg a Tiszántúlon lehet számítani zivatarok kialakulására. Ezeket főként felhőszakadás (25-30 mm), viharos széllökés (60-70 km/h) és esetleg jégeső kísérheti.

A Nyugat-Dunántúlon élők fellélegezhetnek, a térségben már ma megszűnik a hőség. Ugyanakkora kelet, délkelet felé haladva egyre magasabb napi középhőmérsékletekre számíthatunk, amely a Tiszántúl nagy részén még eléri, meghaladja a 29 fokot. Holnap már csak a délkeleti és déli megyékben alakulhat 25 fok körül a napi középhőmérséklet.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.