Rendkívül fontos információkat kaptak a magyar várandós nők, akik később akár oltáshoz is juthatnak

Fotó: Illusztráció: Pixab
Belföld
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Szlávik János infektológus volt a Mokka vendége hétfő reggel, és naprakész információkkal látta el a nézőket a koronavírus kapcsán.

Egyre inkább felgyorsulni látszik a helyzet, ami jól látni a legutóbbi hazai járványügyi adatokból, miközben a hírek szerint egy újabb kínai vakcinát engedélyeztek szükséghelyzeti használatra Magyarországon.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

Ez lehetővé teheti azt, hogy hamarosan akár a hatodik oltóanyag-típus is elérhetővé váljon Magyarországon, és az egydózisú vakcináról sem feledkezhetünk meg, ami nemrég zöld utat kapott Európában.

Miközben agy új tanulmány szerint a Magyarországon is használt AstraZeneca oltóanyaga 79%-os hatékonysággal bír, Szlávik János a TV2 vendégeként az interjújában a várandós nőkről is ejtett néhány szót.

„A járvány elején úgy gondoltuk, a koronavírus egyáltalán nem befolyásolja a kismamákat, a terhesség lefolyását, a gyereket, az édesanya betegségét, aztán kiderült, hogy igen. Igen, és sajnos az édesanyára veszélyes, különösen a terhességnek a középső stádiumában.”

„Korai stádiumban képes magzatelhalást okozni, későbbi stádiumban koraszülést, de a legfontosabb az, hogy az édesanyánál súlyosabb tüdőgyulladást okoz, mint a korabeli hasonló nem terhes nőknél.” – folytatta Szlávik.

„Ezért felmerül az, hogy az édesanyákat a terhesség második harmadikában beoltsuk koronavírus fertőzés ellen. Elsősorban azokat, akik valamilyen veszélynek vannak kitéve: elhízottak, cukorbetegek, vesebetegek, szívbetegek, tehát rizikófaktorral rendelkeznek.”

„Az orvos és az édesanyja konzultációjával el lehet azon gondolkodni, hogy egy teljesen egészséges kismamát is a második harmadban beoltsunk koronavírus ellen, hiszen az oltásnak a veszélyei messze-messze elmaradnak attól az előnytől, amit egy oltás egy ilyen kismamánál jelent.”

Szlávik arra is rámutatott, hogy jelenleg is 5-6 kismama fekszik intenzív osztályon lélegeztetőpen.