Április második felénél korábban nem számíthat Magyarország az új különleges vakcinára

Fotó: Báránd, 2021. március 18. Rácz-Nagy Róbert vérnyomását és testhőmérsékletét mérik meg, mielőtt megkapja Késmárky-Kodak András háziorvostól az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának második adagját a bárándi orvosi rendelőben 2021. március 18-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Belföld
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Még egy ideig valószínűleg nem lesz elérhető Magyarországon az új és különleges oltóanyag, amiből egy oltás is elegendő a védettséghez.

Az egyik legjobban várt vakcina a Janssen oltóanyaga, amiből Magyarország 4,36 millió adagot vár. Sok más vakcinával ellentétben ez a fejlesztés egydózisú, tehát egy oltás elegendő belőle, hogy kialakuljon a koronavírus elleni védettség.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

Ennek értelmében 4,36 millió embert lehetne beoltani a várt szállítmányból. Miután az oltóanyag megkapta a szükséges európai engedélyeket, többen is azután érdeklődnek, hogy Magyarországon mikor kezdődhetnek meg vele az oltások.

Az operatív törzs tájékoztatása szerint április második felénél korábban egyelőre nem számíthatunk erre az oltóanyagra, de amint megérkezik az első szállítmány, azonnal be fogják vetni, és felhasználják.

Így pótolná a magyar kormány a kiesett 500 ezer adag AstraZenecát

Magyarországon jelenleg összesen öt oltóanyaggal végeznek az oltásokat, így a Janssen már a hatodik lenne, plusz ne feledjük, a háttérben gőzerővel fejlesztik a magyar vakcinát, aminek később hatalmas hasznát veheti az ország.