Dollár
402,97 Ft
Euró
406,55 Ft
Font
480,82 Ft
Bitcoin
23,429 $

Egy új tanulmány szerint 79%-os hatékonyságú a Magyarországon is használt AstraZeneca-oltóanyag

Fotó: Makó, 2021. március 19. Kis Lászlóné ápolónő a hűtőbe teszi az oxfordi AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagát a makói háziorvosi rendelőben 2021. március 19-én. MTI/Rosta Tibor
not image

Hujber Dávid

2021. március 22. - 10:02

A legújabb tanulmány szerint közel 80%-os hatékonysággal bír a koronavírus ellen az AstraZeneca vakcinája, ami egy igen magas százalék.

Az elmúlt időszakban rengeteg szó esett az AstraZeneca oltóanyagáról, miután több országban is leállították ezeket az oltásokat bizonyos súlyos mellékhatások miatt. A hivatalos nemzetközi vizsgálatok azonban rámutattak arra, hogy a vakcina biztonságos és hatékony.

Soron kívül 300 embernek kellett elhagynia egy társasházat a Corvin sétányon Budapesten

Ezt követően egyre többen kezdték el folytatni a vakcina használatát, addig Magyarországon például le sem állították a folyamatokat, mivel egyrészt nem tapasztaltak súlyos mellékhatásokat, másrészt több oldalról is azt mondták a szakértők, hogy rendben van az oltóanyag.

A New York Post egy új tanulmányról ír, mely szerint a gyártó oltóanyaga 79%-os hatékonyságú. Az amerikai vizsgálatokban 30 ezer önkéntes vett részt, akik közül 20 ezeren kapták meg az oltást. Az eredményekről hétfőn számoltak be, ami ismét pozitív képet fest az AstraZeneca vakcinájáról.

Halad az oltási kampány Európában, de ki lesz az, aki elmehet nyaralni is?

Ez egy újabb lépés lehet afelé, hogy hamarosan jóváhagyják Amerikában az AstraZeneca sürgősségi alkalmazását. Eddig világszerte több mint 50 országban adtak zöld utat a vakcinának, és rövid időn belül ez az államokban is megtörténhet.