Halad az oltási kampány Európában, de ki lesz az, aki elmehet nyaralni is?

Katona Gizella ápolónő előkészíti a Szputnyik V koronavírus elleni vakcináját a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. március 21-én. MTI/Vajda János
Külföld
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

A nyári élethez vezető ajtó lassan nyílik Európában, akik pedig át akarnak lépni rajta, hogy a lezárások közepette is elmehessenek nyaralni, hamarosan kulcsot is kaphatnak hozzá.

Bár a hetekben még zárva maradnak a határok, az Európai Unióban már dolgoznak az oltási útlevelen, mellyel azok, akik tele vannak antitestekkel, szabadon utazhatnak. Európa fő turistacélpontjai, például Portugália, Spanyolország és Görögország, ahol a látogatók hiánya a költségvetésen is meglátszik, nagyon várják ennek érkezését.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

Ezek mellett is ott van azonban a félelem, hogy a hiányos oltási kampányok és a készlethiányok miatt Európában egyes országok szabadabbak lesznek, mint mások, nem is beszélve az egyes korcsoportokról, akiket veszélyeztetettségük miatt korábban oltottak.

További aggály, hogy bár elvileg csak az országok közti utazást könnyítené meg az Európai Bizottság szerint, de egyes helyeken az éttermekbe, kocsmákba és más helyekre való belépéshez is szükség lesz rá.

Az Egyesült Királyság a Brexit miatt ennek már nem lesz része, de mivel igen sikeresen oltakoznak, könnyen lehet, hogy egyes EU-tagállamokkal megegyezhetnek a beutazásról. Akik eddig nem kerültek sorra, vagy nyárig nem kerülnek sorra, könnyen lehet, hogy ki kell hagyniuk a nyarat, vagy folyamatos teszteknek alávetniük magukat.

Egyes sétahajó-vállalatok már jelezték is, hogy nyári járataikra csak olyan utasokat várnak, akiknek már megvolt az oltásuk. Egyes szakértők szerint ez komoly haragot fog okozni. Kaye McIntosh, aki több fogyasztói lap szerkesztője volt, a CNN-nek elmondta:

„Csak az 50 év felettiek lesznek beoltva nyárra, úgyhogy a fiatalabbak tüntethetnek majd. Ez tovább szítja majd a megszorítások, a lakáspiac és a diákhitelek miatti generációs igazságtalanságok sorát. Én nem hibáztatnám őket, ha emiatt dühöngenének.”

A lap egy magyar tanulót, Hidi Norbertet is megszólaltatja, aki „enyhén fogalmazva sem tartja igazságosnak a dolgot.” Szerinte az öregebbeknek nem kellene, hogy több joga legyen amiatt, mert előbb megkaphatták a vakcinát.

Amennyiben a jelenlegi tervezetet elfogadják, az EU digitális oltási útlevele az Unió tagállamai mellett Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban is érvényes lesz. QR kódot és digitális aláírást is tartalmaz majd, hogy ne lehessen hamisítani. Kórházak, tesztközpontok és az egészségügyi hatóságok bocsáthatják ki, de az adatokat az egész EU területén lehet ellenőrizni majd.

A tervek szerint az Unióban elfogadott vakcinákkal beoltottakra lesz érvényes az útlevél, akiket a kibocsátása előtt, vagy az EU-n kívül oltottak be, használhatják és remélik, hogy az EU-n kívül is érvényes lesz. Mesterkulcsnak tűnik, de mivel épp a harmadik hullám tart és pl. hazánkban, Franciaországban és Olaszországban is lezárások vannak érvényben, a kiadásuk még odébb van.

A vakcinakészletekről és az AstraZeneca oltóanyagának biztonsága feletti kétségekről folyó viták lelassították a britek és Izrael éllovasnak számító oltási kampányaihoz képest amúgy is lassabb oltakozást. Hazánk véleménye emiatt épp az, hogy az Európai Bizottságnak inkább a vakcinák beszerzésével kellene foglalatoskodnia.

„A vakcinaútlevélről szóló vitát álvitának tartjuk, mert Brüsszeltől senki sem az útlevelet, hanem a vakcinákat várja. Jó lenne, ha Brüsszel erre összpontosítana.” – mondta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely, a miniszterelnökség vezetője.

Jövő héten mind a 27 tagállamnak el kell fogadnia az útlevél tervét, amennyiben júniusban be akarják vezetni. A Belgium és Németország által felvetett aggályok ellenére azonban az EU vezetői, például Sztella Kiriakidész egészségügyi és élelmiszerbiztonsági ügyekért felelős biztos is magabiztosságot igyekeznek sugallni:

„Egy közös EU-s hozzáállást igyekszünk teremteni, ez fog minket az Unió biztonságos, fenntartható és átlátható megnyitásához vezetni. Jelenleg is súlyos a vírushelyzet Európában, emiatt fontos, hogy bízzunk a meghozott döntésekben. Csak közös lépésekkel tudjuk visszaállítani az EU-n belüli szabad mozgást, átlátható intézkedésekkel és teljes kölcsönös bizalommal.”

A WHO, mely eddig is súlyos problémának tekintette a vakcinaútlevelek által létrehozott „kétszintű társadalmat”, saját igazolvánnyal állt elő a héten, amelyről váltig állítják, hogy az nem egy útlevél. A szervezet európai részlegének igazgatója, Hans Kluge csütörtökön úgy nyilatkozott:

„Ez más, mint egy útlevél. Egyelőre nem gondoljuk, hogy annak kéne eldöntenie, valaki utazhat-e vagy sem, hogy be van-e oltva, vagy sem. Globális vakcinahiány van és ez növelné az egyenlőtlenségeket, márpedig ha valamit megtanultunk a járvány alatt, az az, hogy elsősorban a sebezhetőek szenvedtek nagyobb veszteségeket.”

Szerinte az, hogy még nem tudjuk, meddig tart az immunitás, illetve, hogy azt sem tudni biztosan, a beoltottak terjesztik-e a betegséget, mutatják, nem támaszkodhatunk az oltási útlevelekre, ha el akarjuk dönteni, ki utazhat és ki nem.