Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
347,48 Ft
Euró
378,15 Ft
Font
441,56 Ft
Bitcoin
39,515 $

Szép kamatot termelhet 2024-ben a Prémium Magyar Állampapír

Az inflációs adatok ellenére is úgy vélik, hogy a Prémium Magyar Állampapír kamata akár a 18 százalékot is meghaladhatja jövőre.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A Portfolio emlékeztetett, az októberi infláció a hivatalos adatok alapján 10 százalék alá csökkent, erre pedig immáron másfél éve nem volt példa. A KSH nemrég közzétett adatai, vagyis a 9,9 százalékos áremelkedési ütem a prémium állampapír (PMÁP) jövő évi kamatára vonatkozóan is fontos információkat tartalmaz.

Mint ismert, az MNB korábban azt közölte, az éves átlagos inflációt 17,9 százalék környékén prognosztizálja, amennyiben pedig ez ténylegesen megvalósul, úgy a jelenleg elérhető, 0,25 százalékpontos kamatprémiumot fizető 2033/I PMÁP kamata 2024-ben 18 százalék fölé emelkedhet. Soron kívül Megvannak a nyerőszámok, óriási volt a tét az Ötöslottón

A portál szerint a már ismert adatok, valamint a következő két hónapra vonatkozó inflációs várakozások alapján igaza lehet az MNB-nek: az alelnök Virág Barnabás nemrég ugyanerről nyilatkozott, megismételve, hogy a jegybank várakozásai szerint 10 százalék alatt lehet az infláció novemberben.

A Portfolio elemzői pedig úgy vélik, decemberben az infláció 7 százalék környékére eshet. Amennyiben pedig ténylegesen fokozatosan csökkenne az infláció az év végéig, s decemberre 7 százalék környékére csökkenne, úgy az éves átlagos infláció 17,7-17,9 közötti sávban mozogna.

Mindezek fényében pedig: ha a 9,9-7-es sáv aljához közelítene az infláció, úgy a PMÁP kamata 2024-ben 18 százalék alatt maradna, amennyiben pedig a sáv magasabb vége érvényesülne, úgy 18 százalék feletti kamatokkal lehetne számolni a PMÁP-ok esetében.

22-szert szúrták meg a börtönben a közismert rendőrt

Összesen 22 szúrást kapott a börtönben az a rendőr, akit még George Floyd halála miatt ítéltek el.