Pazar felvételen hallhatjuk a Vénusz kozmikus rádiójeleit

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021.május.7 - 16:25

Kutatók a Vénuszból származó rádiójeleket hangokká alakították, melynek révén hallhatjuk, miként zengi kozmikus ódáit a rejtélyes, forró felszínnel rendelkező bolygó.

2020 júliusában a Nap felé tartó Parker Solar Probe rendkívüli közel került a Vénuszhoz, a kozmikus randevú során a bolygó ionoszférájából kiáramló rádiójeleket is képes volt fogni. A NASA tudósainak sikerült ezeket a jeleket hanghullámokká változtatniuk, a végeredmény pedig úgy szól, mintha egy földönkívüli létforma szeretné felvenni velünk a kapcsolatot.

Hogy tisztázzuk, a rádióhullámokat képtelenség a légüres térben hallani, ezért a frekvenciákat módosítani kellett úgy, hogy emberi füllel is érzékelni lehessen őket – olvasható a Futurism magazin beszámolójában.

A NASA kutatói abban reménykednek, hogy a napszonda FIELDS szerkezete által befogott jelek segítségével megérthetik, miként keletkezett a Vénusz, és hogyan vált azzá a kietlen, forró égitestté, ahogyan azt manapság ismerjük.

A Parker Solar Probe fő feladata a Nap külső koronájának és kromoszférájának feltérképezése lesz, központi csillagunk megközelítéséhez pedig a Vénusz pályáját használja fel, a tömegvonzás hatására ugyanis csúzliként lőheti ki a bolygó gravitációs tere az egységet a világűrbe.

A napszonda 11 éves életciklusa során részletesen megfigyelhetik a Nap aktivitását, legyen szó éppen a napszelek kialakulásának gyakoriságáról, a napfoltok mozgásáról, illetve a napkitörésekről.

Kutatóknak sikerült összehasonlítaniuk a Pioneer űrszonda által 30 éve begyűjtött adatokat a Parker mintáival, melyek alapján rájöttek, hogy a Vénusz ionoszférája sokkal több eltérést mutat a Föld atmoszférájával, mint azt korábban feltételezték.