Újabb startup célozta meg emberek Marsra és Vénuszra való eljuttatását

Fotó: NASA
not image

Kulcsár Péter

2021.március.4 - 03:10

Az új-zélandi Rocket Lab vállalat vadonatúj űrhajóval rukkolt elő – a Neutron névre keresztelt, teljesen újrahasznosítható egység segítségével összesen nyolc asztronautát lehet a világűrbe juttatni.

Az egészen egyedi rakétát úgy alkották meg, hogy képes legyen hosszú távú űrbéli utak megtételére. A 40 méter magas, 1,5 tonna teherbírású modul csupán néhány centiméterrel alacsonyabb a SpaceX által kifejlesztett Falcon 9-hez képest.

A Rocket Lab eredeti ötlete az volt, hogy egy olyan rakétát építsenek meg, amely megfelelő méretekkel rendelkezik, hiszen egy túlságosan nagy szerkezettel megnehezítenék a kilövési procedúrákat, nem beszélve arról, hogy a legyártása is többe kerülne.

“Hallgattunk az ügyfeleinkre, az üzenetünk teljesen tiszta – kicsi a bors, de erős! A jövőbeni nagyszabású konstellációkhoz és projektekhez kisebb, ám annál hatékonyabb műholdakat kell pályára állítanunk hasonlóan kompakt rakétákkal” – olvasható a cég közleményében.

A vállalat előző rakétája, az Electron mindezidáig 18 misszió során állított Föld körüli pályára különféle szatelliteket a projekt 2017-es indulása óta. A Rocket Labnál abban reménykednek, hogy az új booster a Falcon 9-hez hasonlóan egy dokkolóállomáson landolhat ahelyett, hogy az óceánba süllyedne el.

A cég azután jelentette be a terveket, hogy korábban leszerződött egy 2,1 milliárd dollár értékű olajipari konzorciummal, amely a startup által szeretne részt venni az egyre bővülő nemzetközi űrprogramban.

Ha sikerrel járnak, akkor a SpaceX a Virgin Galactic után kaphat egy újabb kihívót, így Elon Muskék hamarosan vakarhatják a fejüket, miként győzzék le a konkurenciát a világűr meghódításáért folytatott harcban.