Oroszországban már egy harmadik típusú koronavírus elleni védőoltás tömeggyártását kezdték meg

TÉMÁK:
#Védőoltás
Békéscsaba, 2021. március 25. Az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyag a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházának egyik oltópontján Békéscsabán 2021. március 25-én. MTI/Rosta Tibor
Külföld

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Oroszországban megkezdték a harmadik típusú koronavírus elleni védőoltás tömeggyártását, az otlóanyagból évente tízmillió dózis készülhet.

Megkezdődött az új típusú koronavírus okozta Covid-19 ellen kifejlesztett harmadik vakcinatípus, a CoviVac tömeggyártása a moszkvai Csumakov Immunbiológiai Központban – közölte Valerij Falkov orosz oktatási és tudományügyi miniszter csütörtökön a Rosszija 24 hírtelevízió adásában.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

A tudósítás szerint az inaktivált egész vírust tartalmazó oltóanyag kiszállítása az ország régióiba haladéktalanul megkezdődik. Korábban arról hangzott el tájékoztatás, hogy a február 19-én bejegyzett CoviVac vasárnaptól lesz kapható.

A Csumakov Központ szerint a vakcinából áprilisban félmillió, aztán pedig évi 10 millió adagot terveznek kibocsátani. Oroszországban a lakosság oltását eddig alapvetően a Szputnyik V és kisebb mértékben az EpiVacCorona vakcinával végezték.

Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó, és külföldi gyártását menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) vezérigazgatója közölte, hogy sikerült megállapodni a belgrádi Torlak virológiai intézettel a Szputnyik V gyártásáról. Mint mondta, a kibocsátás még május előtt megkezdődhet.

Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök az orosz fogyasztóvédelmi felügylet (Roszpotrebnadzor) csütörtöki kibővített ülésén azt mondta, hogy a koronavírus miatt létrejött helyzet stabilizálódik Oroszországban, sikerül elkerülni a betegek számának robbanásszerű növekedését és meghaladni a legnehezebb időszakot. Hozzátette, hogy a fertőzés terjedését végérvényesen megakadályozni csakis a lakosság kollektív immunitásának elérése esetén lehet.

Anna Popova orosz tisztifőorvos, a Roszpotrebnadzor vezetője méltatta, hogy az országban sikerült megakadályozni a influenzás és koronavírusos kevert fertőzés elterjedését. Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy az országban nincs tömegesen jelen a SARS-CoV-2-vírus brit és dél-afrikai változata. Beszámolója szerint az oroszok 99 százaléka az előírt 48 órás határidőnél hamarabb kapja meg a vírusszűrés eredményét.

Oroszországban a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 9221-gyel 4 492 692-re emelkedett.

A napi növekmény 0,19 százalék, az új esetek 12,2 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 288 852-re csökkent, a halálos áldozatoké 393-mal 96 612-re, a felépülteké pedig 10 881-gyel 4 109 281-re emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 118,5 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 265 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 484 760 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.