Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,959 $

Franciaország rövidesen harckocsikat fog szállítani Ukrajnának

Élő közvetítés az orosz-ukrán háború történéseiről, annak várható következményeiről és világgazdaságra gyakorolt hatásáról.

Fontosabb történések

Franciaország rövidesen harckocsikat fog szállítani Ukrajnának

Tovább

Kifejtette az orosz elemző, hogyan tér vissza a politikai élet Oroszországba

Tovább

Oroszország állítja, átvette az ellenőrzést az ukrajnai Szoledar felett

Tovább

Ukrán nagykövet: „nem sok maradt Szoledarból”

Tovább

Zelenszkij haditanácsot hívott össze Kijevben

Tovább
2023.01.13 - 16:07
Franciaország rövidesen harckocsikat fog szállítani Ukrajnának

A francia védelmi miniszter pénteken bejelentette, Franciaország két hónapon belül leszállítja az ukrán erőknek ígért AMX 10-RC harckocsikat.

A Sky News jelentése szerint Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter pénteken kiadott nyilatkozatában osztotta meg, hogy Franciaország két hónapon belül leszállítja az ukrán erőknek az AMX 10-RC harckocsikat.

A francia védelmi miniszter több megbeszélést is folytatott ukrán kollégájával, nyilatkozatában pedig reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a szállítás márciusig megtörténhet.

A védelmi miniszter továbbá megismételte, hogy Franciaország továbbra is támogatja Ukrajnát az Oroszország elleni harcban. Mint ismert, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már jó ideje kérte nyugati partnereitől a német gyártmányú Leopard II harckocsikat, melyeket többek között Németország, Lengyelország, Finnország, Hollandia és Spanyolország is használ.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az Egyesült Királyság pedig a hét elején jelentette be, hogy azt fontolgatja, Challenger 2 típusú harckocsikat küld majd az ukrán fegyveres erőknek.

Mindez egyrészt hatalmas segítség az ukrán erőknek, másrészt pedig előremozdíthatná az Ukrajnának nyújtott támogatásokat, nevezetesen motiválhatna más NATO-tagokat, különösen Németországot, hogy kövessék a példát, s küldjenek harckocsikat az ukrán fegyveres erőknek.

Tovább
2023.01.13 - 15:12
Kifejtette az orosz elemző, hogyan tér vissza a politikai élet Oroszországba

Nagyon sok elemző fordította túlzottan a figyelmét arra a csatára, amely a Kreml által képviselt Nyugatellenes patriotizmus és az ideológia egyre kevesebbnek tűnő ellenzője között zajlott – Alekszej Makarkin orosz politikai elemző szerint tévesen.

Makarkin szerint azonban az elmúlt hónapok során az igazi történet nem a látszólagos konszenzus ellenzőiről szólt, hanem arról, hogy a konszenzusnak már belül is vannak ellenzői, amely miatt az ideológia különböző csoportokra bomlott – írta a Rosbalt felületén.

A politikai elemző megfogalmazása szerint ezek azok a megosztottságok, amelyek mentén újra létrejöhet a politikai élet Oroszországban, ezt azonban nem lehet garantáltnak tekinteni – ráadásul máshol húzódnak a törésvonalak.

Makarkin például kifejtette, hogy éles vita alakult ki a konszenzuson belül azok kapcsán, akik elmenekültek Oroszországból annak érdekében, hogy elkerüljék a katonai szolgálatot és a háborúban való részvételt:

„A politikai racionalitás azt sugallja, hogy a külföldre menekült elégedetlen emberek kisebb veszélyt jelentenek a hatalomra, mint az országon belül maradók, azonban van egy érzelmi alapú vágy arra, hogy megbüntessék azokat, akik megtörték a konszenzust”

Két tábor formálódott: az egyik tábor drákói büntetéseket akar az elmenekült oroszokra kiszabni, a másik táborban már egy fokkal racionálisabban gondolkodnak. Makarkin azonban jelezte, ezen senki ne lepődjön meg addig, amíg e kérdésben döntés nem születik:

„Ez pontosan az, ahogyan a politika visszatér – nem valami tudományos konferencián, hanem a brutalitás szintjeiről való tárgyalás során, amit az ellenszegülőkkel szemben alkalmaznának”

Makarkin szerint az is jelzi, hogy kezd visszatérni a politikai élet Oroszországba, hogy a nyilvános szereplők között is van ellentét ebben a kérdésben. Dimitrij Medvegyev például, aki egykoron liberális volt, most az egyik legradikálisabb patrióta:

„Az orosz birodalmi nacionalisták pedig most imádják Ramzan Kadirovot, miközben Jevgenyij Prigozsin üzletemberként tud támadni kormányzókat”

Makarkin szerint szemmel kell tartani a régi és az új szövetségek egymás elleni harcát, mind a nyilvános színtéren, mind a civil színtéren. Az elemző szerint azonban ezek jelzik, hogy valami -féle politikai élet kezd visszatérni.

Tovább
2023.01.13 - 12:44
Oroszország állítja, átvette az ellenőrzést az ukrajnai Szoledar felett

A Sky News számolt be arról, hogy az orosz állami média pénteken az orosz védelmi minisztérium állítására hivatkozva közölte, hogy az oroszok csütörtökön teljes mértékben ellenőrzésük alá vonták az ukrajnai Szoledar városát.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a város elfoglalása lehetővé teszi Oroszország számára, hogy „elvágják az ukrán erőket a közeli Bahmut városától”.

A Sky News azonban megjegyezte, az orosz védelmi minisztérium állítását eddig nem sikerült függetlenül ellenőrizni, sem pedig megerősíteni.

2023.01.13 - 06:34
Ukrán nagykövet: „nem sok maradt Szoledarból”

Ukrajna brit nagykövete csütörtökön keserű hírrel szolgált: megosztotta ugyanis, hogy az ukrajnai Szoledar városában brutális pusztítást okozott a háború.

Vadim Pristajko, Ukrajna brit nagykövete csütörtökön a Sky Newsnak nyilatkozva megosztotta, „nem sok maradt Szoledarból”, kiemelve, hogy tisztában van azzal, hogy mindez annak köszönhető, hogy az orosz erőknek valamilyen győzelmet kell bemutatniuk Putyinnak.

Elmondása szerint jelenleg is komoly harcok folynak a városban, ám Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az ukrán erők „kitartanak” az oroszokkal szemben.

Pristajko említést tett az orosz hadsereg élén történt vezetői átrendezésről is, melynek kapcsán úgy fogalmazott, amennyiben ez a kinevezés kudarcot vall, úgy nem tartja elképzelhetetlennek, hogy „magának Putyinnak kell majd irányítania csapatait”.

Szoledarra kitérve hangsúlyozta, noha a terület rendkívül apró, „minden egyes város fontos”:

„Ez egy fontos hely, de nem túl nagy. Ezért harcolunk, és az oroszok száz és száz életet dobnak el Szoledarban és a közeli Bahmutban. Meglátjuk, mi lesz, de úgy tudom, hogy (az oroszok -a szerk.) megpróbálnak valamit mutatni vezetőjüknek, amit sikerült megszerezniük. Szoledarból eleve nem sok maradt. Teljesen elpusztult.”

Tovább
2023.01.12 - 21:13
Zelenszkij haditanácsot hívott össze Kijevben

Az ukrán elnök úgy döntött, hogy a kialakult helyzet miatt haditanácsot hív össze Kijevben.

Volodir Zelenszkij ukrán elnök haditanácsot hívott össze csütörtökön Kijevben, hogy megvitassák a Donyeck megyei Bahmut és a tőle mintegy 15 kilométere fekvő Szoledar városok körül kialakult helyzetet.

„Megbeszéltük a front főbb irányaiban kialakult helyzetet. Különös figyelmet fordítottunk a bahmuti és a szoledari harcokra” – írta Zelenszkij a Facebookon. Kiemelte, hogy az említett városokat védő ukrán alakulatokat folyamatosan ellátják lőszerutánpótlással és „minden mással, ami szükséges”. Az elnök tájékoztatása szerint szót ejtettek az ukrán hadsereg megerősítéséről a partnerországoktól kapott felszerelésekkel és fegyverekkel.

Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán alakulatok szóvivője egy tévéműsorban elmondta, hogy a nap folyamán az orosz erők 91 alkalommal lőtték Szoledart, és közölte, hogy több mint száz orosz katona halt meg a városért folyó harcokban.

Három orosz parancsnoki állást is találat érte

„Szoledarban folynak a harcok, az ellenség oda összpontosította fő erőfeszítéseit, beleértve a Wagner csoport legképzettebb katonáit és más alakulatokat. Rakétaegységünk és tüzérségünk azonban arra összpontosította erőfeszítéseit, hogy amennyire csak lehet, kiszorítsa az ellenséget” – fogalmazott a szóvivő.

Az ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében arról számolt be, hogy csütörtökön az ukrán rakéta- és tüzérségi erők három parancsnoki állást, három ellenséges élőerő- és katonaifelszerelés-összpontosulást, egy orosz Sz-300-as légvédelmi rakétarendszert és három lőszerraktárt találtak el. Az ukrán légierő a nap folyamán 15 csapást mért ellenséges területekre, valamint öt csapást mért orosz légvédelmi rakétarendszerek állásaira. Lelőttek egy orosz Szu-25-ös repülőgépet és egy Orlan-10 típusú drónt.

A nap folyamán az orosz erők öt rakétacsapást mértek Kosztyantinyivka, Kramatorszk és Zaporizzsja városokra, 12 légicsapást indítottak ukrajnai területek ellen, rakéta-sorozatvetőkkel pedig négy támadást hajtottak végre – írta jelentésében a kijevi vezérkar.

(MTI)

Tovább