Dollár
386,93 Ft
Euró
394,77 Ft
Font
467,81 Ft
Bitcoin
23,954 $

Az orosz titkosszolgálat merényletet akart elkövetni az ukrán védelmi miniszter ellen, Ukrajna azonban meghiúsította

Élő közvetítés az orosz-ukrán háború történéseiről, annak várható következményeiről és világgazdaságra gyakorolt hatásáról.

Fontosabb történések

Az orosz titkosszolgálat merényletet akart elkövetni az ukrán védelmi miniszter ellen, Ukrajna azonban meghiúsította

Tovább

Az USA további 4,5 milliárd dollár támogatást, valamint egymilliárd dollárnyi fegyversegélyt biztosít Ukrajnának

Tovább

Merényletet követtek el egy oroszokkal kollaboráló politikus ellen Herszonban

Tovább

Az oroszok által kinevezett zaporizzsjai vezető aláírta a “népszavazásról” szóló rendeletet

Tovább

Ukrajna figyelmeztet: az atomerőmű kilövése egyenlő atomfegyver használatával

Tovább
2022.08.08 - 21:52
Több mint 40 tonna NATO által szállított lőszert semmisítettek meg az oroszok

Oroszország repülőgép-, rakéta- és tüzérségi csapatai megsemmisítették a Nyikolajevi területen a NATO-országok által az ukrán hadseregnek szállított 45 ezer tonna lőszert tároló raktárakat – jelentette vasárnap Igor Konaszenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A megsemmisített fegyverek és lőszerek között a felső vezetés megemlített egy Buk-M1 rakétaindítót, öt lőszerraktárt, valamint egy másikat a Nyikolajevi terület Voznyecsenszk közelében, ahol 45 ezer tonna lőszer volt, amelyet a NATO-országok nemrég szállítottak az ukrán hadseregnek.

Konasenkov szerint az ukrán hadsereg három irányítóközpontját, valamint 173 körzetben az ukrán hadsereg katonai személyzetét és felszerelését érte találat – írja a TASZSZ.

2022.08.08 - 20:02
Az orosz titkosszolgálat merényletet akart elkövetni az ukrán védelmi miniszter ellen, Ukrajna azonban meghiúsította

Ukrajna két orosz titkosszolgálati ügynököt tartóztatott le, akik meg akarták gyilkolni az ukrán védelmi minisztert és az ukrán katonai hírszerző ügynökség vezetőjét.

A GRU, vagyis az orosz haderő hírszerzési szárnyának két ügynökének tervét sikeresen meghiúsították az ukrán biztonsági szolgálat erői: egy szabotázscsoport segítségével az oroszok három gyilkosságot akartak végrehajtani.

Az elfogott orosz ügynökök az ukrán védelmi minisztert, az ország katonai hírszerző ügynökségének vezetőjét, valamint egy ismert ukrán aktivistát akartak meggyilkolni, ám szerencsére még időben lekapcsolták őket.

A Guardian jelentésében megjegyezte, az ukrán biztonsági szolgálat hivatalos közleményben számolt be az orosz ügynökök elfogásáról, ám sem Oroszország, sem pedig az orosz állami média részéről nem érkezett jelentés az ügy kapcsán.

A gyanúsítottak, akik közül az egyik a Kreml által támogatott szakadárok lakta, önhatalmúlag kikiáltott “Luhanszki Népköztársaságban”, míg a másik Kijevben lakik: az ukrán biztonsági szolgálat közlése szerint az orosz megbízók 150 ezer dollárt (57,8 millió forint) ajánlottak nekik a célpontok meggyilkolásáért.

Tovább
2022.08.08 - 19:46
Az USA további 4,5 milliárd dollár támogatást, valamint egymilliárd dollárnyi fegyversegélyt biztosít Ukrajnának

Csak úgy pörögnek a dollármilliárdok: az Egyesült Államok további 4,5 milliárd dolláros támogatást, továbbá egymilliárd dolláros fegyversegélyt biztosít Ukrajnának.

Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) hétfőn jelentette be, hogy az USA további 4,5 milliárd dolláros támogatást nyújt Ukrajna kormányának.

Az amerikai pénzügyminisztérium és a Világbank közös munkája által koordinált finanszírozás hatalmas segítséget jelent az ukrán kormánynak, ezzel az összeggel ugyanis képesek lehetnek fenntartani alapvető tevékenységeiket: a lakosság, a fogyatékkal élő gyermekek, valamint a háború okán lakóhelyüket elhagyni kényszerülő ukránok milliói számára biztosíthatnak szociális és financiális támogatást.

A USAID közlése szerint ezzel 8,5 milliárd dollárra rúg az Egyesült Államok által Ukrajna számára nyújtott financiális támogatások összege, s mint ismert, a legutóbbi 1,7 milliárd dollárt júliusban, az azt megelőző 1,3 milliárd dolláros támogatást pedig júniusban utalták át az ukrán kormány részére.

Közleményükben hangsúlyozták, “az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett Ukrajna és népének támogatása mellett Oroszország provokálatlan és indokolatlan háborúja közepette”.

Hétfőn azonban egy másik bejelentés is érkezett az Egyesült Államok részéről: további egymilliárd dollár fegyversegélyt biztosítanak Ukrajna számára, a csomag pedig tartalmaz majd lőszert a HIMARS rakéta-sorozatvetőhöz, valamint a NASAMS föld-levegő rakétarendszerhez is.

Tovább
2022.08.08 - 19:02
Merényletet követtek el egy oroszokkal kollaboráló politikus ellen Herszonban

Pattanásig feszülnek jelenleg az idegek Herszon megyében, mivel egyre sikeresebb az ukrán ellentámadás délen.

A feszültséget pedig mutatja, hogy egy Moszkva által telepített báb, Nova Kakhovka polgármester-helyettese ellen merényletet követtek el a hétvége folyamán – számolt be róla a The Irish Independent.

Vitalij Gurt megpróbálták kórházba szállítani a szintén megszállás alatt lévő Krím-félszigetre, azonban útközben meghalt, így sikeres lett a merénylet, amelynek elkövetése mögött ukrán partizánokat sejtenek.

A helyi orosz hatóságok megkezdték a nyomozást az ügyben és egy Makarov félautomata pisztolyba való töltényt találtak a tetthelyszínen. A Makarov bevett fegyver volt a szovjet időkben, egyebek mellett a hadsereg, a rendőrség és a KGB-ügynökök is ezt használták.

A mindössze 45 ezer lelkes Nova Kakhovka a Dnyeper-folyó déli torkolatánál fekszik és az egyik legfontosabb helyszíne az orosz utánpótlásoknak, főként a fegyvereknek. A megye központja, Herszon 56 kilométerre található innen, északi irányban.

Herszon város polgármestere is egyébként potenciális merénylet áldozata lehetett, Vologyimir Szaldo ugyanis hirtelen annyira beteg lett, hogy kómába kellett helyezni. Az orosz bábpolgármestert nem valószínű, hogy az FSZB próbálta eltenni láb alól, mert előbb Krímbe, majd Moszkvába szállították.

Az orosz médiában ráadásul ellentétes hírek láttak arról napvilágot, hogy pontosan mi történt Szaldóval. Volt olyan hírportál, amely stroke-ról, másik pedig koronavírusról számolt be, a legvalószínűbb azonban, hogy ukrán szabotőrök mérgezték meg.

Tovább
2022.08.08 - 17:17
Az oroszok által kinevezett zaporizzsjai vezető aláírta a “népszavazásról” szóló rendeletet

Az oroszok által kinevezett “vezető” aláírta a rendeletet, melynek értelmében “népszavazást” írnak elő az ukrán lakosok számára, hogy csatlakozzanak Oroszországhoz.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, várható volt, hogy idővel megoldják az oroszok, hogy “népszavazást” kezdeményezzenek az általuk megszállt ukrajnai területeken, arra kényszerítve az érintett területen élő ukrán lakosokat, hogy csatlakozzanak Oroszországhoz.

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség hétfői közlése szerint a dél-ukrajnai Zaporizzsja régió orosz bábvezetője aláírta a rendeletet, melynek értelmében kötelező jellegű “népszavazást” írnak elő az ukrán lakosok számára az Oroszországhoz való csatlakozásról.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a zaporizzsjai atomerőművet vasárnap több lövés is érte, melynek következtében megrongálódott egy nagyfeszültségű távvezeték, ami miatt csökkenteni kellett az erőmű teljesítményét. Tekintettel a tényre, hogy mind az orosz, mind pedig az ukrán fél egymásra mutogat, érdemes fenntartásokkal kezelni a felek állításait az ügyben.

A “népszavazás” kapcsán azonban felmerül a kérdés, hogy az oroszok által megszállt területeken élő ukránok mennyire szeretnének csatlakozni egy olyan országhoz, mely lerohanta hazájukat, ahogy egyelőre az is rejtély, hogy Oroszországnak mi a terve a régióval: vajon Donyeck és Luhanszk mintájára bábköztársaságok lesznek, vagy Putyin úgy határoz, hogy egy az egyben bekebelezi és az Orosz Föderációhoz csatlakoztatja a megyét.

Tovább