Clouds
21 Budapest
Dollár
359,20 Ft
Euró
390,54 Ft
Font
444,73 Ft
Bitcoin
23,928 $

Franciaország rövidesen harckocsikat fog szállítani Ukrajnának

Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A francia védelmi miniszter pénteken bejelentette, Franciaország két hónapon belül leszállítja az ukrán erőknek ígért AMX 10-RC harckocsikat.

A Sky News jelentése szerint Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter pénteken kiadott nyilatkozatában osztotta meg, hogy Franciaország két hónapon belül leszállítja az ukrán erőknek az AMX 10-RC harckocsikat.

Soron kívül Egyre több a halálos gombafertőzés, de zombiapokalipszistől nem kell tartani

A francia védelmi miniszter több megbeszélést is folytatott ukrán kollégájával, nyilatkozatában pedig reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a szállítás márciusig megtörténhet.

A védelmi miniszter továbbá megismételte, hogy Franciaország továbbra is támogatja Ukrajnát az Oroszország elleni harcban. Mint ismert, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már jó ideje kérte nyugati partnereitől a német gyártmányú Leopard II harckocsikat, melyeket többek között Németország, Lengyelország, Finnország, Hollandia és Spanyolország is használ.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az Egyesült Királyság pedig a hét elején jelentette be, hogy azt fontolgatja, Challenger 2 típusú harckocsikat küld majd az ukrán fegyveres erőknek.

Mindez egyrészt hatalmas segítség az ukrán erőknek, másrészt pedig előremozdíthatná az Ukrajnának nyújtott támogatásokat, nevezetesen motiválhatna más NATO-tagokat, különösen Németországot, hogy kövessék a példát, s küldjenek harckocsikat az ukrán fegyveres erőknek.