Clouds
21 Budapest
Dollár
360,11 Ft
Euró
391,17 Ft
Font
443,46 Ft
Bitcoin
23,206 $

Kifejtette az orosz elemző, hogyan tér vissza a politikai élet Oroszországba

Vlagyimir Putyin orosz elnök videókapcsolaton keresztül tanácskozik Szergej Sojgu védelmi miniszterrel és Igor Krokmallal, a Gorskov szovjet flottatengernagyról elnevezett hajó parancsnokával Moszkvában 2023. január 4-én. MTI/AP/Kreml/Pool/Mihail Klimentyev
Európa
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Nagyon sok elemző fordította túlzottan a figyelmét arra a csatára, amely a Kreml által képviselt Nyugatellenes patriotizmus és az ideológia egyre kevesebbnek tűnő ellenzője között zajlott – Alekszej Makarkin orosz politikai elemző szerint tévesen.

Makarkin szerint azonban az elmúlt hónapok során az igazi történet nem a látszólagos konszenzus ellenzőiről szólt, hanem arról, hogy a konszenzusnak már belül is vannak ellenzői, amely miatt az ideológia különböző csoportokra bomlott – írta a Rosbalt felületén.

Soron kívül Kiderült, ennyit költenek havonta internetre és tévére a magyarok

A politikai elemző megfogalmazása szerint ezek azok a megosztottságok, amelyek mentén újra létrejöhet a politikai élet Oroszországban, ezt azonban nem lehet garantáltnak tekinteni – ráadásul máshol húzódnak a törésvonalak.

Makarkin például kifejtette, hogy éles vita alakult ki a konszenzuson belül azok kapcsán, akik elmenekültek Oroszországból annak érdekében, hogy elkerüljék a katonai szolgálatot és a háborúban való részvételt:

„A politikai racionalitás azt sugallja, hogy a külföldre menekült elégedetlen emberek kisebb veszélyt jelentenek a hatalomra, mint az országon belül maradók, azonban van egy érzelmi alapú vágy arra, hogy megbüntessék azokat, akik megtörték a konszenzust”

Két tábor formálódott: az egyik tábor drákói büntetéseket akar az elmenekült oroszokra kiszabni, a másik táborban már egy fokkal racionálisabban gondolkodnak. Makarkin azonban jelezte, ezen senki ne lepődjön meg addig, amíg e kérdésben döntés nem születik:

„Ez pontosan az, ahogyan a politika visszatér – nem valami tudományos konferencián, hanem a brutalitás szintjeiről való tárgyalás során, amit az ellenszegülőkkel szemben alkalmaznának”

Makarkin szerint az is jelzi, hogy kezd visszatérni a politikai élet Oroszországba, hogy a nyilvános szereplők között is van ellentét ebben a kérdésben. Dimitrij Medvegyev például, aki egykoron liberális volt, most az egyik legradikálisabb patrióta:

„Az orosz birodalmi nacionalisták pedig most imádják Ramzan Kadirovot, miközben Jevgenyij Prigozsin üzletemberként tud támadni kormányzókat”

Makarkin szerint szemmel kell tartani a régi és az új szövetségek egymás elleni harcát, mind a nyilvános színtéren, mind a civil színtéren. Az elemző szerint azonban ezek jelzik, hogy valami -féle politikai élet kezd visszatérni.