Kilencszer nagyobb a súlyos megbetegedés esélye az oltatlanoknál, mint az oltottaknál

Fotó: Leragasztják egy nõ karját, miután megkapta a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztetõ adagját a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban 2021. november 23-án. A november 22-tõl 28-ig tartó oltási akcióhéten regisztráció és elõzetes idõpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában és szakrendelõkben is. MTI/Vasvári Tamás
not image

Kornis Vivien

2021. november 25. - 17:40

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Járóbeteg Szakellátási Központjának vezetője elmondta, hogy az oltási akcióhét keretében a vakcinát felvenni kívánók között megnőtt azok száma, akik az első dózis oltóanyagért jelentkeznek.

Dr. Tóth Tibor, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Járóbeteg Szakellátási Központjának vezetője a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorának vendégeként az oltási akcióhéttel kapcsolatban úgy fogalmazott: számítottak a fokozott érdeklődésre, az azonban meglepő volt, hogy hétfőn a reggel hét órai nyitás előtt egy órával már sorban álltak az emberek, ráadásul a délelőtti órákban sem csökkent az oltást felvenni kívánók száma.

Hétfőn országszerte oltási akcióhét indult, melynek során a koronavírus elleni védőoltás felvételéhez nincs szükség előzetes regisztrációra.

Müller Cecília az oltási akcióhétről: az emberek “meghallották a megszólításunkat”

Dr. Tóth Tibor a Dehir.hu összefoglalója szerint elmondta, hogy abban biztosak voltak, sokan a harmadik, vagyis az emlékeztető dózisért érkezik majd az oltópontra, hiszen azok, akik felvették az első két oltást, “fogékonyak” a harmadikra is. A korábbiakkal ellentétben azonban most nagy számban voltak azok is, akik az első dózist vették fel.

Az emberek a mai napig félnek az informatikától, a regisztrációtól, az online felületektől, s az, hogy a helyszínen papíron, segítő emberek környezetében tudják ezt megtenni, sokkal nyitottabbá tette őket, hogy az oltást felvegyék” – fogalmazott a szakember.

Dr. Tóth Tibor tapasztalatai szerint csökken a szkepticizmus és az oltásellenesség a lakosság körében, amiért nagyon sok tényező a felelős. Hangsúlyozta, hogy a vakcina csökkentheti a megbetegedés súlyosságát egy esetleges fertőzés esetén. 

Akik nem oltottak, kilencszer nagyobb valószínűséggel lesznek súlyos betegek, mint azok, akik felvették az oltást.

Dr. Tóth Tibor felhívta rá a figyelmet, hogy a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Járóbeteg Szakellátási Központjában ezen a héten reggel 7 és este 19 óra között, hétvégén is várják azokat, akik fel szeretnék venni a védőoltást, ehhez pedig az akcióhét keretében előzetes regisztrációra nincs szükség.