Vége a nyárnak, az egész országot ellepik a záporok és a zivatarok

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 23. - 14:14

Délnyugat felől érkeznek Magyarország fölé a zivatarfelhők, ezért az egész ország területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az OMSZ előrejelzése szerint hétfőn hidegfront vonul át hazánkon. A Tiszántúlon, Dél-Alföldön kevesebb lesz a felhő, kisüt a nap, máshol azonban hosszabb szünetekkel ugyan, de számíthatunk esőre, záporokra, főleg délután zivatarra.

Késő délután a keleti tájakat is eléri a csapadék, ott intenzívebb zivatarok is kialakulhatnak, eközben északnyugaton kitisztul az idő.

Délutántól szinte mindenütt élénk, erős északnyugati szél fúj. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 26 fok között alakul, de délkeleten, keleten 27, 34 fok is lehet. Késő estére 14 és 22 fok közé hűl le a levegő.

Este északnyugat felől csökken a felhőzet, főleg a Dunántúlon kiderül az ég. A Tiszántúlon reggelig még maradhatnak felhősebb tájak.

Késő este a Dél-Dunántúlon és a Dunától keletre lehet még csapadék, főleg a Tiszántúlon intenzívebb zivatarok is előfordulhatnak.

Hajnalra a keleti és déli megyékre korlátozódik a csapadék. Helyenként jelentős mennyiség (>20 mm) is összegyűlhet. Északkeleten, az Északi-középhegységben és Dél-Dunántúlon párásság, köd, rétegfelhőzet is képződhet. A késő esti 18, 25 fokról hajnalra 15, 21 fok közé csökken a hőmérséklet.