Dollár
426,35 Ft
Euró
421,07 Ft
Font
481,56 Ft
Bitcoin
19,975 $

Merkel számára kulcsfontosságú választásokat tartanak két tartományban

Angela Merkel német kancellár MTI/EPA/Clemens Bilan
not image

Nagy Noel

2021. március 14. - 16:22

Két létfontosságú tartományi választást tartanak a vasárnapi nap folyamán Németországban, amelyet sok elemző a szeptember 26-i szövetségi választás „főpróbájának” tart.

A mai napon Baden-Württemberg és Rajna-vidék-Pfajz tartományokban is regionális parlamenti választásokat tartanak, amelynek kimenetele rendkívül fontos fokmérője lesz Angela Merkel kormánykoalíciója, a CDU/CSU (Kereszténydemokraták – bajor Keresztényszocialisták) számára.

Soron kívül Diákjai előtt esett össze egy tanárnő, kollégája kezdte meg az újraélesztését

A koronavírus-járvány alakulása, az oltási program akadozása és az elmúlt idők korrupciós botrányai pedig komoly nehézségeket hoztak a kormánykoalíció számára, a közelmúlt közvélemény-kutatásai szerint a CDU/CSU támogatottsága egy éves mélyponton, 30 százaléknál jár.

„Merkel CDU pártja katasztrófával néz szembe” – idézte a Bild címlapját a France24, melyben azt fejtegette a német lap, hogy a két tartományi választás lényegében egy referendum is lesz Merkelék járványkezelésén.

A Der Spiegel nevű hetilap még ennél is élesebben fogalmazott, meglátásuk szerint a kormány csak abban az esetben úszhatta volna, hogy a németek figyelmen kívül hagyják a maszkvásárlásos fiaskót, ha „úgy érezték volna, hogy a kormány teszi a dolgát, és megvédi őket a vírustól, ám erről jelenleg szó sincsen”.

Rajna-vidék-Pfalz tartományban a szociáldemokrata SPD átvette a vezetést a CDU-tól a közvélemény-kutatások szerint, így a népszerű tartományi miniszterelnöknek, Malu Dreyernek újabb lehetősége lehet, hogy egy koalíciós kormány feje legyen a zöldekkel és a vállalkozáspárti FDP-vel együtt.

Baden-Württemberg tartományban eddig is zöld párti vezetésű volt, ám jelenleg koalícióban irányítják a helyi kormányt a CDU-val együtt. A felmérések szerint a zöldek tovább növelték az előnyüket a CDU-val szemben, és a kereszténydemokraták akár történelmük legrosszabb eredményét érhetik el a délnyugati tartományban.

A járványra való tekintettel várhatóan sokkal többen fognak levélben szavazni, mint korábban, a személyes szavazáson pedig szigorú higiéniai előírások lesznek, mint maszkviselés és távolságtartás. Az első eredmények várhatóan helyi idő szerint este 6 körül várhatók, mely fontos lesz a német politika alakulása szempontjából.