Clouds
21 Budapest
Dollár
346,81 Ft
Euró
370,65 Ft
Font
431,44 Ft
Bitcoin
27,128 $

Megkezdte hazaútját a Bennu aszteroidáról az OSIRIS-REx kőzetgyűjtő űrszonda

NASA
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A NASA robotikus szondája befejezte küldetését a földközeli pályán keringő aszteroidán.

Május 10-én, délután 4:23-kor hivatalosan is felszállt a kisbolygó felszínéről az apró űrszerkezet, amely megkezdte több mint 2,5 évig tartó hazaútját a Föld felé, fedélzetén jelentős mennyiségű kőzetmintával.

Soron kívül Fradisták is beleálltak a Sevilla és a Roma-szurkolók közti verekedésbe

A NASA közleménye szerint a hét másodperc alatt 1 000 km/h-ás sebességre felgyorsulni képes OSIRIS-REx Bennu aszteroidától való eltávolodását közel egy héten keresztül tervezték meg és bonyolították le az űrhivatal irányítóközpontjából.

A fotókat készítő kamerákat április 9-én kapcsolták le, majd a szükséges biztonsági ellenőrzéseket követően körülbelül egy hónapjára rá elvégezték az utolsó kalkulációkat is, amelyek révén felemelkedhetett a poros, sziklás felszínről.

Ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor az űrszonda várhatóan 2023. szeptember 24-én landolhat az amerikai űrügynökség utahi kiképzőbázisán a Nyugati-sivatag közelében. Egyelőre minden úgy történt, ahogyan azt korábban megálmodták, a Bennuról gyűjtött kőzetminták biztonságban utaznak az OSIRIS-REx szívében.

Mivel az űrszonda kifinomult technológiával készült, és még rengeteg üzemanyag maradhat benne azután, hogy visszatér a Földre, ezért az sem elképzelhetetlen, hogy a jövőben más aszteroidák megközelítésére és feltérképezésére is felhasználhatják majd.