Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,87 Ft
Euró
380,91 Ft
Font
443,82 Ft
Bitcoin
43,942 $
Fotó: svetlaya / Twenty20

Megfázás vagy COVID? Ez a különbség a két betegség között

Szerző: Czinder Tímea

Az NHS frissítette a COVID-gyanús tünetek listáját, amelyek oltottaknál is jelentkezhetnek, mint a fertőzés enyhébb formája.

Czinder Tímea

2022. április. 4 - 20:26

A járvány előtti időkben ha egy kis fejfájást vagy orrfolyást tapasztaltunk, közönséges náthának tulajdonítottuk, de mivel ezek a tünetek a COVID elsődleges jelei is, ma már nem lehetünk biztosak benne, valóban ártalmatlan megfázás áll-e a háttérben.

Hétvégén az NHS frissítette a COVID információs oldalt, és 9 új hivatalos tünettel egészítették ki a felsorolást. Míg korábban arra kérték az embereket, végezzenek tesztet, ha hőemelkedést, folyamatos köhögést vagy szaglás- vagy ízérzékelés romlást tapasztalnak, az új tünetek nagyon hasonlítanak azokhoz a tünetekhez, amelyeket a megfázás vagy influenza produkál. Soron kívül Kiderült, hány buszvezető sztrájkolt vasárnap a Volánbusznál

A jelenlegi álláspont szerint összesen 12 tünet utalhat koronavírus-fertőzésre, köztük a fejfájás, torokfájás, orrdugulás vagy orrfolyás, de az NHS hozzáadta a listához a légszomjat, kimerültséget, étvágytalanságot, hasmenést és rosszullétet is.

A kiegészítés összhangban áll a ZOE COVID Study mögött álló szakértők megállapításaival, akik régóta arra figyelmeztetnek, hogy a torokfájással, orrfolyással és fejfájással küzdő betegek valószínűleg az omikron változatban szenvednek. A tanulmány vezetője, Tim Spector korábban bírálta a kormányt, amiért nem vett fel több tünetet a hivatalos listára az április 1-jén véget érő tesztelési program előtt, ami szerinte hozzájárul a manapság tapasztalható hihetetlen számú esethez.

A szakértők szerint egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a megfázáshoz hasonló, kevésbé súlyos tünetek azoknál jelentkeznek, akik legalább két oltást kaptak, ezért fontos, hogy ilyen esetben teszteljék magukat, ha olyan emberek környezetében élnek vagy dolgoznak, akik számára nagyobb kockázattal jár a betegség.

„Az orrfolyás és fejfájás számos fertőzésre utalhatnak, de a COVID-fertőzés első – és egyedüli – tünetei is lehetnek. Ezért azt javasoljuk azoknak, akik észlelik ezeket a tüneteket, hogy néhány napig használjanak laterális áramlási tesztet. Az első néhány teszt negatív lehet, fertőzöttség esetén azonban valószínűleg pár napon belül pozitívvá válnak”

– tanácsolta Irene Peterson epidemiológus.

A tünetek alapján még mindig nehéz lehet eldönteni, koronavírus-fertőzés vagy más áll a háttérben, a ZOE-tanulmány azonban közzétett néhány eredményt, amely támponttokkal szolgál a könnyebb megkülönböztetés érdekében.

Fejfájás

A tanulmány szerint ez a COVID egyik legkorábbi és leggyakoribb tünete. A koronavírus miatti fejfájás általában mérsékelten erős vagy erős, lehet pulzáló, nyomó vagy szúró, a fej mindkét oldalán jelentkezik, tovább tarthat három napnál és gyakran nem reagál a megszokott fájdalomcsillapítókra.

Orrfolyás

A COVID-teszten pozitív eredményt produkáló emberek 60 százaléka számolt be erről a tünetről, a tanulmány szerint azonban a betegség prevalenciája a legjelentősebb tényező annak eldöntésében, mi okozhatja az orrfolyást.

Ha a koronavírus-fertőzések száma magas, az orrfolyás nagy eséllyel utal aktív betegségre, alacsonyabb fertőzési számok mellett azonban valószínűbb, hogy megfázás vagy allergia áll a hátterében.

Tüsszögés

Az NHS a tüsszentést nem ismeri el hivatalos tünetként, a ZOE-tanulmány szerint azonban a COVID jele lehet azoknál, akiket beoltottak. Jóval valószínűbb azonban, hogy megfázás vagy allergia áll a hátterében, így ez nem tekinthető a koronavírus-fertőzés biztos jelének.

Torokfájás

Az NHS a torokfájást felvette a hivatalos tünetek listájára, és a ZOE alkalmazáson keresztül is sok COVID-beteg számolt be arról, hogy a megfázáshoz vagy gégegyulladáshoz hasonló torokfájásuk van. Ez a fájdalom általában enyhe és legfeljebb 5 napig tart, így nagyobb fájdalom esetén más állhat a háttérben.

A ZOE adatai szerint a koronavírus-fertőzöttek csaknem felénél jelentkezett torokfájás, leggyakrabban a 18-65 év közötti korosztályban.

Szaglásvesztés

Továbbra is ez a koronavírus-fertőzés legbiztosabb jele, amely független az egyén korától, nemétől vagy testsúlyától. A betegek általában nem veszítik el teljesen a szaglásukat, de nem érzik az erős illatú dolgokat, valamint az ízérzékelés is érintett lehet; az ételek ízetlennek vagy más ízűnek tűnnek.

Tartós köhögés

A tartós köhögést széles körben a COVID három fő tünete egyikének tekintik, a ZOE szerint azonban 10 fertőzött emberből körülbelül csak 4 tapasztalja. A tartós köhögés alatt a napi többszöri köhögést értik, amely fél napig vagy tovább tart.

A COVID-köhögés általában száraz, szemben a váladékkal vagy nyákkal járó mellkasi köhögéssel, amely bakteriális fertőzésre utalhat. A tartós köhögés általában néhány nappal a betegség után jelentkezik, és körülbelül 4-5 napig tarthat. (Independent)