Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,602 $

Még a koronavírus-járvány sem árthat a hazai sörpiacnak

Fotó: 9_fingers_ / Twenty20

Czinder Tímea

2022. június 9. - 11:22

Számos ország söriparát megviselte az elmúlt időszak, Magyarországon azonban még a költségvetési hozzájárulását is növelni tudta az ágazat.

Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója arról számolt be a Világgazdaságnak, hogy a prémiumsörök népszerűsége szárnyal, esetükben már 30 százalékos piacrészesedésről beszélünk, de az alkoholmentes sörök fogyasztása is növekedett. A harmadik meghatározó trend az alapanyaggyártók oldaláról érkezett, nagy mennyiségű új nemesítésű árpa, belőlük készített maláta és új komlófajták kerültek ugyanis a piacra.

Soron kívül Fotókon Orbán Viktor adventi vásárlása

A kézműves, kraftszegmens nemzetközi szinten megtorpanni látszik, a legújabb termékfejlesztéseket gyakran már öncélúság és túlzások jellemezték, a globális termékpalettát látva azonban jó hír, hogy a tíz legnagyobb hazai sörfőzde világszínvonalú termékeket állít elő – számolt be a Napi.

Magyarország söriparát kevésbé viselte meg a koronavírus-járvány, mint a nagy sörpiacok zömét, de az ágazat várhatóan idén sem éri el a 2019-es, világjárvány előtti termelési mennyiséget és értékesítést. Bár még mindig sok a külső kockázati tényező, remélhetőleg jövőre az ágazat visszatér a régi kerékvágásba.

A sörgyártás jövője a szabályozói környezeten is múlik, a jövedékiadó-emelés pedig ilyen értelemben veszélyt jelent az idén elindult növekedésre. A teljes ágazat közvetlen költségvetési hozzájárulása azonban a járvány alatt is nőtt, és tavaly meghaladta a 80 milliárd forintot.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.