Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,602 $

Macron elutasítja a woke-ideológiát, valamint az állítást, miszerint Franciaország rasszista lenne

Fotó: Emmanuel Macron francia elnök. (MTI/EPA/Pool/Denis Balibouse)
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. október 2. - 19:53

A normandiai Tocqueville-ben megrendezett konferencián előtérbe került a woke-ideológia, ennek kapcsán Macron elnök elmondta, elutasítja azokat a hangokat, amelyek Franciaországot rasszistaként bélyegzik meg.

A Tocqueville-beszélgetések egy évente megrendezett konferencia abban a tocqueville-i kőkastélyban, ahol Alexis de Tocqueville megírta a „Demokrácia Amerikában“ című remekművét. A „Demokrácia Amerikában“ című könyvet éveken át az amerikai középiskolákban és főiskolákon az amerikai történelem barátságos elemzéseként tanították.

Soron kívül Fotókon Orbán Viktor adventi vásárlása

A konferencia egyik fő témájaként előtérbe került a woke-ideológia, amely néhány éve indult ki az Egyesült Államokból. A követői radikálisan újraértelmezik az amerikai történelmet, és szeretnék felhívni a figyelmet a társadalmi igazságtalanságra, leginkább a faji megkülönböztetés problémájára a polgárjogi mozgalom égisze alatt. 

„A francia forradalom olyan esemény volt, amely véres polgárháborúhoz vezetett, mert azokat az embereket, akik nem értettek egyet az új eszmékkel, a valóban forradalmi eszmékkel, egyszerűen megölték és lefejezték. Ez nem volt jó módja a vitának“

– mondta Jean-Guillaume de Tocqueville.

A franciák messze nem egységesek a woke-mozgalom megítélésében: míg a fiatalabb aktivisták felkarolták a politikai korrektséget, addig a politikai és kulturális elit idősebb tagjai fenntartásokkal viseltetnek az ellentmondásos ideológiával szemben – írja a Newsweek.

A faji kapcsolatok hangsúlyozás éles ellentétben áll a Franciaországban a francia forradalom óta uralkodó univerzalizmussal. Míg az amerikai társadalmi kezdeményezések gyakran a faji hovatartozást helyezik előtérbe, addig Franciaország a színvak modellre támaszkodik azáltal, hogy a diákoknak és másoknak kizárólag az anyagi helyzet alapján osztja el a forrásokat.

A nyár elején az Elle magazinnak adott interjújában Macron elnök azt mondta, hogy az Amerikából importált „woke-kultúra“ „rasszistává teszi“ Franciaországot, és még nagyobb megosztottságot okoz a kisebbségek között. Macron megjegyzéseit egyesek úgy értékelik, mint egy kísérletet a mérsékelt szavazók táborának megerősítésére Franciaországban, mivel 2022 áprilisában újraválasztják, a választás azonban várhatóan szoros lesz.

Macron woke-ellenességét széles körben osztják a kormányában, még a nemek közötti egyenlőségért és sokszínűségért felelős delegált miniszter, Elisabeth Moreno is, egy fekete bőrű nő, aki a nyugat-afrikai partoknál fekvő Zöld-foki szigeteken született.

A franciák már egy ideje óvakodnak az ideológiától. Az ország számvetése a szexuális visszaélések és zaklatások elleni Me Too mozgalom miatt 2018-ban csúcsosodott ki, amikor egy több mint száz prominens francia nőből álló csoport, köztük Catherine Deneuve színésznő, levelet írt, amelyben azt állították, hogy a mozgalom túl messzire ment. A nők „az úgynevezett nagyobb jó nevében folytatott puritanizmusra“ figyelmeztettek, és az új feminista mozgalmat „boszorkányüldözéshez“ hasonlították.

Macron a nők egyenjogúságának és a Me Too mozgalom francia változatának hangos támogatója, de a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napján 2017-ben tartott beszédében azt mondta, hogy nem akar olyan társadalmat látni, ahol „minden férfi és nő közötti interakciót gyanú ural“.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.