Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,48 Ft
Euró
383,68 Ft
Font
450,38 Ft
Bitcoin
68,847 $

Az utóbbi idők legerősebb napkitörését sikerült megörökíteni (videó)

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) a legfrissebb jelentésében számolt be erről.

...svg content...Fotó: YouTube/NASA Goddard
Világűr

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) friss jelentése szerint a 2019-ben kezdődött jelenlegi napciklus legerősebb napkitörését sikerült megörökíteni. Mint írják, a mostani X8,7-es kategóriájú fler sokkal erősebb volt, mint a múlt héten észlelt X2,2-es osztályú napkitörés, amely rádiókimaradásokat okozott és sarki fényeket váltott ki szerte a világon, többek között Magyarországon is. A legújabb erős napkitörés viszont nem fog komolyabb geomágneses viharokat okozni bolygónkon és ennek nagyon egyszerű oka van:

A naptevékenység forrásaként funkcionáló napfolt a Nap másik oldalán helyezkedik el, azaz nem a bolygónk irányába néz, ugyanakkor nagyfrekvenciás rádiókimaradásokra lehet számítani – írja az Origo. A napkitörések erős elektromágneses sugárzások, amelyek a Nap mágneses zavaraiból erednek. Ezek akkor keletkeznek, amikor a Nap légkörében a mágneses mezővonalak összekuszálódnak és elpattannak, nagy mennyiségű többletenergiát szabadítva fel, beleértve az erős röntgen- és ultraibolya sugárzást is. Soron kívül Magyar Péter ott lesz a köztévé vitáján

Ezek a csavarodott vonalak a napfoltokból – a nap felszínén lévő sötétebb, hűvösebb régiókból – erednek, amelyek akkor alakulnak ki, amikor a csillagunk mélyéről a mágneses mezők a felszínre törnek – részletezik a cikkben. Egyúttal elmagyarázzák azt is: a napkitörések koronakidobódással (CME) járhatnak, amelyek ha eltalálják a Földet, sarki fényt és elektromos meghibásodásokat okoznak, de a műholdakban is kárt tehetnek. Mindezek a szélsőséges naptevékenységek – napkitörések, napfoltok és CME-k – a Nap 11 éves aktivitási ciklusának csúcspontján, az ún. napmaximum idején gyakoribbá válnak.

A jelenlegi ciklus, a 25. napciklus 2019-ben kezdődött. A szakértők szerint a jelenlegi kitörések is jelzik, hogy a napmaximum fázisába léptünk vagy készülünk lépni, amelyet követően várhatóan a Nap aktivitása is alábbhagy majd. A spaceweatherlive.com hozzáteszi: a Nap utoljára 2017-ben produkált a mostanihoz hasonló kitöréseket, akkor néhány napon belül X11,8-as és egy X13,3-as erősségű flerek követték egymást. De azt is megírtuk, hogy pár éve a NASA és az ESA Solar Orbiter szondájára erősített kamerával sikerült lencsevégre kapni a korábbi évek legnagyobb napkitörését.

Aki szeretné megtekinteni a különleges jelenségről készült felvételt, ezen a linken keresztül tudja megtenni. Emellett arról is beszámoltunk, hogy egy szuperszámítógép szerint mikor tűnik el a Földről az emberiség: brit kutatók arra figyelmeztettek, ha nem sikerül visszaszorítani a globális felmelegedést, az emberiségnek egészen egyszerűen vége lesz. Azt pedig részletesen felvázolták, mindez hogyan nézhetne ki a gyakorlatban, ám a válasz rémisztőbb, mint gondolnánk.