Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,602 $

Lukasenka: a világ fektessen Afrika fejlődésébe a fegyverek helyett, vessünk véget az éhezésnek

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (j) fogadja Szergej Lavrov orosz külügyminisztert Minszkben 2020. november 26-án. MTI/AP/BelTA/Nyikolaj Petrov
not image

Nagy Noel

2022. június 8. - 14:08

Aljakszandr Lukasenka, Fehéroroszország elnöke igazi békegalamb lett az Ukrajna elleni invázió óta, gyakorta hangoztatja az orosz-ukrán béke és a világbéke fontosságát.

Lukasenka ugyanis kijelentette, hogy a világ vezető országainak az afrikai kontinens fejlődésébe kellene befektetnie a pénzét ahelyett, hogy fegyvereket vásárolnak – idézte a Belta. Lukasenka kiemelte, hogy ezzel meg lehetne szüntetni az éhezést a világban:

Soron kívül Fotókon Orbán Viktor adventi vásárlása

„A nyugatiak viszont a skalpolás mellett döntöttek és térdre kényszerítették ezzel az egész afrikai kontinenst. Ezek az emberek a nyugati transznacionális vállalatok szolgái. Ennek az egyenlőtlenség a fő oka, alig kapnak valamit”

Hozzátette: éppen ezért az európaiaknak, amerikaiaknak, kínaiaknak és oroszoknak ki kellene nyitni a pénztárcájukat és be kellene fektetni ezekben az országokban ahelyett, hogy fegyvereket vásárolnak. Normális szituációt kellene ott teremteniük. Minden nőni tud Afrikában.

Lukasenka hozzátette, hogy nagy szükség lenne arra is, hogy Dél-Ázsiában és Latin-Amerikában is történjenek befektetések, mert ezen térségek is sokszor tapasztalnak problémákat az élelmiszer-ellátással. Úgy véli, ezzel meg lehetne oldani a világon az éhínséget.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

A fehérorosz elnök ezután azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy 20 millió tonna gabonát akarnak importálni Ukrajnából, amiért cserbe fegyvert adnának. Az USA célja ezzel, hogy csökkentse a globális gabonaárakat és megoldja a globális élelmiszerválságot, Ukrajnának viszont nem biztos, hogy maradt ennyi gabonája – véli Lukasenka.

„Még az utolsó szelet kenyeret is elveszik az ukránoktól. Ukrajnát is skalpként kezelik. Nem hiszem, hogy a fegyverek miatt teszik ezt. Ukrajnának fognak fegyvereket vinni, hogy elpusztítsák Oroszországot és közelebb kerüljenek Kínához, nem is a kenyér a probléma itt”

Lukasenka úgy véli, a jelenlegi geopolitikai helyzet felduzzasztja az eddig is meglévő problémákat, például a logisztikai láncok és az élelmiszerbiztonság problémáját. Az elnök kiemelte, Fehéroroszország ebből a szempontból megfelelő lenne, hogy szállítsanak a területükön élelmiszert:

„Fehéroroszország a legjobb irány. Gyerünk, használjátok, nem akarjuk, hogy az afrikai emberek éhezzenek. De az élelmiszer Európában és Amerikában is alig van, nemcsak Afrikában. Minket nem zavar, szállítsátok keresztül Fehéroroszországon, de kompromisszumnak kell lennie: valamit valamiért”

Hozzátette: „nyissátok ki a kikötőket és töltsük fel a hajókat. Ezen felül, a kikötők üresen állnak, kirúgták az emberek. Tejes őrület. Éhínség már rég nem volt a világban. Egymilliárd éhezik, másik milliárd holnap meghal. Csak azért, mert a Nyugat és a gazdag országok, főként Amerika, ezt célozza. Ez a probléma, ezt kell megoldani”.

Lukasenka kifelejtette ebből a számításból, hogy jelenleg Oroszország blokkolja Ukrajna Fekete-tengeri kikötőinek döntő többségét, ezáltal több tízmillió tonna gabona dekkol a kikötőkben, amit egyebek mellett Afrikának is szántak.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.